Тексас пред хуманитарна криза поради рекордно ниски температури

12:15, 21 фев 21 / Свят 25 2137 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дни наред Тексас беше без ток и вода, днес вече властите възстановиха подаването на електроенергия в целия щат, което донесе облекчение след дни на безпрецедентно ниски температури. Въпреки това обаче милиони хора все още изпитват затруднения с безопасността на питейната вода.

Мъж откри колата си погълната от лед

„Поради липса на електричество, замръзнали тръби, високо потребление в определени моменти, видяхме как броят на системите, които докладват за проблеми (бел. ред. - с водата) се увеличава“, каза Тоби Бейкър, изпълнителен директор на Тексаската комисия по качеството на околната среда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По думите му проблемите с водата засягат около 14,3 милиона жители при обща численост на населението от 29 милиона, тъй като служителите раздават прясна вода и храна на хиляди хора, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. 

Съветът по надеждност на електроснабдяването в Тексас (ERCOT) съобщи в петък, че комуналните услуги са се нормализирали, но повече от 54 000 клиенти все още са без електричество в събота, като екипите се борят да ремонтират излезлите от строя линии, според уебсайта poweroutage.us.

Полярни температури: Десетки жертви на студа в САЩ

В южно-централния регион около 70 души загубиха живота си. Поради студената вълна американският президент Джо Байдън обяви за бедстващи 77 от най-тежко засегнатите окръзи в Тексас. Тази декларация упълномощава Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) да координират усилията за облекчаване на бедствията и ускоряване на оказването на помощ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Драмата в Тексас представлява сама по себе си първата голяма вътрешна криза за управлението на Байдън. Той заяви, че иска да посети щата в началото на следващата седмица, но не иска да отвлича вниманието от усилията за оказване на помощ. Кризата бе политическа катастрофа за сенатора Тед Круз от Тексас, след като бе засечен да пътува до слънчев Канкун, Мексико, докато избирателите му у дома замръзваха.

Конгресменът-демократ Александрия Окасио-Кортес, често мишена на критика от странана на републиканците, беше в Тексас в събота, като предостави подкрепа, след като събра над 3,7 милиона долара за няколко дни, за да помогне за възстановяването на Тексас. Това не е проблем само за тексасците, това е проблем за цялата ни страна,” каза конгресменката от Ню Йорк в Хюстън.

Дори след възстановяване на електрозахранването и повишаване на температурите в събота, в много градове е задължително водата да се преварява преди консумация.

Силвестър Търнър, кмет на Хюстън, четвъртият по големина град в САЩ, заяви, че преваряването на водата може да продължи до понеделник. На много места хората се редят на опашки пред църкви, обществени центрове или на паркинги – понякога с часове – в очакване да получат бутилирана вода. Щатът е поръчала повече от пет милиона пакети с готова храна, но времето е възпрепятствало разпределението им. Властите експлоатираха над 300 “затоплящи центъра” в целия щат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама