Кои университети ще приемат с оценка от матурите

16:00, 22 фев 21 25 1994 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Оценките от държавните зрелостни изпити ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021/2022 г., съобщи Министерството на образованието и науката.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий”, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”, Русенският университет „Ангел Кънчев”, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” и Югозападният университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС и в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. с резултати от всички матури отново ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература.
 
Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности.
 
В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с матура или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от матура по професия. В Националната спортна академия ще приемат с оценка от зрелостен изпит в специалности „Спорт“, „Физическо възпитание“ и „Кинезетерапия“. С матура ще се влиза и в Академията на МВР за някои специалности, по които обучението е задочно.
 
Няма да може да се кандидатства само с резултатите от матура в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военна академия „Георги С. Раковски“, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в Медицинския университет във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.
 
Информация за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентската кампания 2021 година в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана на страницата на МОН по висши училища и по специалности. Начините на балообразуване за специалностите се предоставя от съответното висше училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама