И арестът на Пламен Узунов е бил незаконен

17:38, 22 фев 21 25 2469 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов от миналата година е бил незаконен. Това окончателно постанови Пловдивският административен съд като потвърди решението на първата инстанция - Районен съд - Пловдив.

Това е третият арест, извършени от МВР в рамките на един и същи ден, който обявен за незаконен от съда. Като такива вече бяха обявени задържанията на бизнесмена Пламен Бобоков и президентският съветник Илия Милушев.

Арестът на Пламен Бобоков бил незаконен

Районният съд в Пловдив още лятото прие, че заповедта за задържането на Узунов нарушава нормативните изисквания, тъй като в нея не са посочени мотиви. Сега и административните съдии Милена Дичева, Мариана Михайлова (докладчик) и Татяна Петрова се съгласяват с това. 

Задържането на Узунов е наредено на 9 юли от полицейски инспектор от Пловдив. Президентският съветник е задържан като заподозрян за престъпен сговор и конвоиран до София. Административните съдии напомнят, че полицейските органи могат да задържат лица при точно определени хипотези - Законът за МВР изрежда 7, последната от които е „в други случаи, определени със закон“. На тази точка се позовава и заповедта за Узунов, без да се сочи нищо конкретно, пише „Сега“.

България ще връща 6 млн. евро за джиповете на МВР

Според съда от събраните по делото доказателства обаче е видно, че полицията не е разполагала с категорични данни за предполагаемо участие на Узунов в конкретно престъпление и не са описани никакви обстоятелства, които да налагат задържането.

Освен това в самата заповед за задържане не е отбелязано, че има данни Узунов да е извършил престъпление, а само е записано, че образуваното досъдебно производство е за установен престъпен сговор, без Узунов по какъвто и да е начин да е посочен като съпричастен.

Прокуратурата развива тезата, че Узунов е задържан в името на обществения интерес. Това не може да замести отсъствието на мотивировка в заповедта, приема съдът. Още повече, че според показанията на свидетели, той нито се е укривал, нито е пречил на разследващите, доброволно се е явил и в момента на задържането си, макар и да е бил в болнични. Задържането не може да е самоцел, допълва съдът. Когато то не е пропорционално, то става акт на неоснователна принуда, обяснява магистратът и отменя заповедта на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама