„Републиканци за България“ ще работят за електронно дистанционно гласуване и МИР „Чужбина“

20:03, 22 фев 21 / Политика 25 2962 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ПП „Републиканци за България“ представи своите 11 основни предложения в сектор „Политики към българите в чужбина“. 

Представянето им бе направено от координатора на сектор „Политики към българите в чужбина“ Иван Анчев  - бивш генерален консул на България в Чикаго и член на Изпълнителния съвет на партията, Георги Пандуров - роден в Кьолн, Германия, в семейство на оперни певци, съобщиха от пресцентъра на партията.

В представянето се включиха и Александър Николов - възпитаник на Американския университет в България и на Институт „Джон Ф. Кенеди“ - Берлин, работи в сферата на маркетинга и комуникацията, Димитър Георгиев  - възпитаник на университета Джордж Таун, както и на правния факултет на Американския университет във Вашингтон, както и редица други българи зад граница - Надя Танова и доц. Иван Иванов от Сисинати, Станислав Станимиров от Чикаго и редица други наши съграждани.

Предложенията, с които ПП „Републиканци за България“ излиза и ще работи са:

1. Създаване на Министерство на българите в чужбина

Извън границите на България живеят над 2 млн. наши сънародници. Те са важен национален капитал, който трябва да бъде използван за бъдещото ни развитие в икономически, политически и социалнен план. Важно е обаче да започнем да водим проактивна политика спрямо тях. Това е възможно само чрез създаването на Министерство на българите в чужбина, което да събере на едно място всички необходими за целта държавни ресурси и да е изразител на политическата воля на държавата да приобщи тези хора, смятат от ПП „Републиканци за България“. Министърът ще разполага и със законодателна инициатива, за да проведе ключовите за българската общност зад граница реформи.

2. Създаване на фонд за финансиране на проекти на българските общности в чужбина

Всяка година сънародниците ни от чужбина изпращат в България над 1 млрд. евро. От партиятасмятат, че е редно да се върнат обратно към тях поне 1% от тези средства. Затова предлагат да бъде създаден държавен фонд, който ежегодно да финансира малки проекти (до 25 000 евро) на българите зад граница на обща стойност от поне 10 млн. евро. По този начин ще се допринесе за подобряването на имиджа на страната и за засилване на връзката с нашите сънародници.

3. Електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина

България трябва да използва активно политическия, икономически, социален и професионален потенциал на българите зад граница. Затова е необходимо да се изработи ясни и работещи механизми за включването им в обществено-политическия живот в страната. Това е възможно най-вече чрез създаване на сигурна и надеждна възможност за гласуване първоначално по пощата, а в последствие и по електронен път.

4. Създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“

Партията предвижда създаването на 32 МИР – Чужбина, чрез който българите зад граница биха могли да избират свои народни представители в българския парламент. По този начин те ще бъдат свързани със социално-икономическите процеси в страната, ще получат реално политическо представителство и ще имат възможност да поставят по-ефективно проблемите си пред българските институции.

5. Осигуряване на възможност на хората с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители

Според Конституцията лицата с двойно гражданство нямат право да се кандидатират за народни представители в българския парламент. Вследствие на тази разпоредба, се получава парадокс – 40-годишен човек, който е роден и 35 години е живял в България и от 5 години има и американско гражданство, има право да се кандидатира за американския Сенат, но не и за българското Народно събрание. От партията смятат, че чл. 65 от Конституцията дискриминира голяма част от българските граждани и настояват той да бъде променен, защото в настоящия си вид допринася за изчезването на българската нация.

6. Създаване на Вазов институт

Вазов институт ще има за цел да работи за съхраняването, развитието и популяризирането на българския език и култура в чужбина. Той ще бъде създаден по вече утвърдения и изпитан във времето модел на работа на институтите Гьоте и Сервантес и ще работи в тясно сътруднитество с бъдещото Министерство на българите в чужбина и културно-информационните центрове на страната.

7. Създаване на дигитална платформа за дистанционно обучение на българите зад граница

В рамките на Вазов институт ще бъде изградена и дигитална платформа за обучение. Чрез нея ще се даде възможност на българите в чужбина да изучават майчиния си език, да запазят своята идентичност и да засилят връзката си с родината. Платформата първоначално ще осигурява курсове по български език на всички нива, а на по-късен етап към нея могат да бъдат добавени и други дисциплини като История на България, География на България и др. В края на онлайн обучението се издават сертификати, които се признават от българските институции при кандидатстване за българско гражданство.

8. Дигитализация на голяма част от административните услуги

Предвиждат подобряване на сега съществуващата система за административно-консулски услуги. Това е възможно да бъде постигнато единствено чрез дигитализация. Така максимален брой административни услуги за българите в чужбина в т.ч. и на общинско равнище в България (като регистриране на брак, новородено дете и други) ще бъдат достъпни по електронен път.

9. Равно отношение към всички български общности зад граница

ПП „Републиканци за България“ ще работи с всички български общности зад граница, без разграничения между т.нар. традиционни (исторически) общности и нови имигрантски общности, с еднакво по размер и характер държавно отношение към тях. Предвиждат разкриване на нови културно – информационни центрове в най-големите нови български общности по света.

10. Изнесени консулски посещения в българските общности зад граница

От партията обявяват, че ще работят за засилване на връзката на българите в чужбина с консулските представителства. За целта предвиждаме да създадем възможност за редовни консулски посещения в най-големите български общности зад ганица. Срещите ще бъдат организирани по предварително изготвен и публично обявен график.

11. Създаване на обществени съвети към дипломатическите и консулските ни представителства

Обществените съвети на българите, живеещи извън Република България  ще функционират като консултативни органи на обществени начала към дипломатическите и консулските представителства (ДКП) на Република България в чужбина. Чрез тях ще се подобри връзката между официалните представители на държавата в съответната страна и българската диаспора.

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Анонимен 07:00, 23 фев 21

Най накрая

2 Пабло 07:29, 23 фев 21

Добри и смислени предложения да се надяваме, че ще видят бял свят!

3 Stan 07:47, 23 фев 21

Поздравления! Досега нищо не се правеше за приобщаване на сънародниците ни в чужбина.

4 Жаклин 08:05, 23 фев 21

Отново, много добри предложения!

5 Борил 08:49, 23 фев 21

Браво за усилената работа и добрите предложения!

6 Анонимен 14:53, 23 фев 21

След изборите трябва да направим и МИР Пандиза, за да има Каскетът и Тиквата от къде да гласуват...

7 BoLeto 00:13, 24 фев 21

Истината е, че последните години никой не ги чува българите в чужбина, а тук виждаме мисъл и идеи в перспектива, подкрепям!

8 Анонимен 10:30, 24 фев 21

Радвам се ,че и за тези хора мисли някой

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама