Коронавирусът у нас: Отново ръст на новите случаи и починалите

10:05, 23 фев 21 25 1990 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Коя ваксина е по-добра е дискусия, която започва се води навсякъде. Това е естествената човешка психика. Тук е мястото на експертите и институциите да кажат, че подобна разлика не води доникъде. Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на "AstraZeneca". Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати, коментира завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

"Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол” и „Ибупрофен”, посочи експертът в ефира на Нова телевизия. 

Къде може да се ваксинираме?

По никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса”, категоричен е доктор Илиев. Медикаментът внася мъничко парченце от вируса в организма, за да може той да започне да произвежда антитела. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. „Ако няма такива реакции – това също не означава, че тя не работи”, посочи той.

След имунизация с „Pfizer“ не предаваме заразата

За ваксината на „Pfizer“ е установено, че след това не предаваме заразата. Това заяви пред bTV проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Тя уточни, че всички ваксини, с които България разполага в момента, са много добри.

Призовавам ваксинацията действително да придобие масов характер и ще има резултат от това“, апелира проф. Аргирова. По думите ѝ е много важна и ролята на лекарите по места, които трябва да обясняват на хората ползите та имунизацията. Проф. Аргирова цитира ново проучване, което сочи, че при добро ваксинално покритие по света страните ще се отърват от COVID-19 и той ще се разпространява само на отделни места, които не са покрити добре от ваксините.

Последните данни 

1925 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данни на Единния информационен портал. Направени са 13 695 теста, което означава, че положителните проби са 14%.

През последните 24 часа са починали 79 души, а излекуваните са 777. Отново най-много новозаразени има в София - 478, следват Бургас със 182 и Пловдив със 138. Болните с Covid-19, които се лекуват в болница, вече са 3 933, като от тях 334 в интензивни отделения.

През последното денонощие са ваксинирани 11 709 души, така общият им брой надхвърли 131 000. Близо 28 000 са с две поставени дози.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама