Добивът на биткойн консумира повече електроенергия от Финландия, Швеция или Аржентина

13:05, 23 фев 21 / Любопитно 25 1697 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ако биткойнът беше държава, той би консумирал повече електроенергия годишно от Финландия, Швейцария или Аржентина, показва анализ на Центъра за алтернативно финансиране в университета в Кеймбридж (CCAF). Това се случва, защото процесът на „добив“ на криптовалутата с помощта на гигантски сървъри, които не спират да работят, консумира много енергия.

Според изследователите, добивът на биткойн използва около 121,36 тераватчаса (TWh) електроенергия годишно, което е рекорд, който предизвиква силно въздействие върху околната среда и надминава дълъг списък от държави, пише БГНЕС.

Въпросът се върна към дебата, след като Илън Мъск чрез своята компания за електрически автомобили „Тесла“ съобщи за покупката на 1,5 милиарда долара в биткойн, повишавайки цената на валутата и предизвиквайки критики за замърсяването, което генерира.

За какво е този шум около Биткойн и трябва ли да ми пука?

Това последно покачване на цената на биткойните, което претърпя възходящ тренд през последните месеци, даде нови стимули на валутните „миньори“ да работят с все повече компютри, за да генерират повече криптовалути. Тъй като цената на биткойните нараства, потреблението на електроенергия се увеличава, казва Мишел Раухс, изследовател в CCAF, където се създаде онлайн инструмент, който позволява да се правят тези видове изчисления.

Наистина по дизайн биткойнът консумира толкова много електроенергия“, обяснява Раучс пред ВВС. "Това не е нещо, което ще се промени в бъдеще, освен ако цената на биткойните не спадне значително".

Защо биткойнът консумира толкова много електроенергия?

Машините, посветени на „добив“ или извличане на биткойни, са специализирани компютри, които се свързват към мрежата за криптовалута. Тяхната работа е да проверяват транзакциите, извършени от хората, които изпращат или получават валутата, в процес, който включва решаване на сложни математически пъзели.

Като награда, от време на време „миньорите“ получават малки количества биткойн в това, което често се сравнява с лотария. За да увеличат печалбите си, „миньорите“ свързват голям брой компютри. И тъй като компютрите работят почти ден и нощ, за да изпълняват пъзели, консумацията на електроенергия е много висока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама