Джамбазки иска ЕК да преразгледа пакета „Мобилност“

13:46, 23 фев 21 / Политика 25 1781 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Миналата седмица Европейската комисия публикува проучване, което потвърждава притесненията на България и някои други държави от географската периферия на ЕС относно отрицателното въздействие, което Пакетът за мобилност на ЕС би имал върху повишаването на въглеродните емисии и замърсяването на околната среда. Върху същата тази околна среда, която ЕС си поставя за цел да защитава чрез икономическото самоубийство наречено „Зелена сделка. Това написа във Facebook евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Джамбазки пита ЕК за тормоз над македонски българи от властите в Скопие

Връх на наглостта разбира се, беше т. нар. „връщане на камиона“, според което камионите трябва да се връщат празни в страната на предприятието на всеки 8 седмици, преди да им бъде позволено да продължат работата си. Това беше и най-скандалната част от пакет „Мобилност“. След връщането на шофьора, предложено с цел по-добър социален живот на шофьорите, докладчиците в Европейския парламент откриха и нужда от подобни „социални права“ за камионите. Вероятно, за да се върнат да си поприказват с приятелите камиони и ремаркета. Без значение от трите милиона тона допълнителни емисии въглероден двуокис и няколкото милиарда километри празни курсове. Всичко това, разбира се, докато върви дискусията за „Зелената сделка“. Зелено, та дрънка“, коментира Джамбазки.

Той припомни, че Мобилният пакет беше приет от Европейския парламент през юли миналата година. „По този начин бяха потъпкани правата на транспортните превозвачи с цел бизнесът им да бъде задушен в полза на германските, белгийските, френските и холандските компании. Ще изисквам от Европейската комисия да преразгледа връщането на камиона, защото, първо, ощетява стотици хиляди български семейства и, второ, защото трябва да се противопоставим на ужасяващия двоен стандарт, демонстриран от чиновниците в Брюксел и ядрото на ЕС“, подчерта евродепутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама