„Републиканци за България“ искат удвояване на часовете по физическо възпитание в училище

10:00, 24 фев 21 / Новият парламент 25 1528 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Републиканци за България“ искат удвояване на часовете по физическо възпитание в училище. Това е част от предложенията, които ще залегнат в предизборната програма на партията за сектор „Спорт“. 

Според партията ниската двигателна активност на подрастващите в България води до влошаване на здравето на цялата нация. Затова е необходима е спешна промяна в начина на организацията и протичането на учебните часове по физическо възпитание. „Републиканци за България“ предлагат часовете за спорт да бъдат изведени в отделен блок в подходящо за целта време, а не между останалите учебни занимания. 

От партията предлагат още:

Приемане на закон за спонсорството и меценатството

Според „Републиканци за България“ към днешна дата основен проблем на елитния спорт е недостатъчното му финансиране. Партията предвижда данъчно облекчение за търговски дружества и физически лица, които инвестират безвъзмездно финансови средства в утвърдени планове за развитието на спорта. Според тях това ще популяризира спорта и ще повиши неговото качество и постижения.

Преобразуване на спортните училища в елитни гимназии с приоритет спорт

Отливът на ученици от спортните училища е показателен за състоянието на българския спорт. Необходима е радикална реформа, която да промени начина на обучение на българските спортисти като повиши качеството на образованието и върне доверието на родителите и престижа на училищата.

Създаване на единна структура за работа с деца и младежи от олимпийския елит на България

Предвижда се разработването на дългосрочна програма, която да подготвя на най-високо ниво новите попълнения за елитния спорт на България. По този начин ще се създаде реална конкуренция за националните ни отбори, ще се осигури приемственост и ще се повишат постиженията на българския спорт.

Изграждане на специализиран медицински център за научни изследвания и поддържане на здравето на състезателите в елитния спорт

Високите постижения в спорта са невъзможни без полагането на съпътстващата здравна грижа за професионалните атлети. Научните изследвания са неразделна част от успеха. Затова предвиждаме създаването на специализиран медицински център, който да полага професионална грижа за здравето на спортистите.

Изграждане на мрежа от спортни площадки за провеждане на занимания на открито в цялата страна

Предложението ще даде възможност на всички желаещи да спортуват на открито без необходимост от заплащане. Това ще подобри общото здравословно състояние на нацията и ще подпомогне социализирането на хората от различните възрастови групи. Безразборното изграждане на множество неизползваеми спортни сгради и съоръжения стана символ на неефективното използване на средства през последните години.

Създаване на нова специалност в НСА за управление на спортни обекти, съоръжения и събития

Към днешна дата страната разполага с голям брой модерни спортни съоръжения, но няма никакъв капацитет за тяхното стопанисване. Вследствие на това техният потенциал стои неизползван като същите са в тежест на държавата. Предлагаме да инвестираме активно в обучението на управленски кадри, които да повишат качеството на тяхното менажиране. Това е и още една възможност за реализиране на големите спортисти на България.

Подобряване условията на туристическите бази и използването им като основен инструмент за спорт

Предвиждаме да регламентираме статута на туристическите бази в България, да инвестираме в тяхната реновация и да ги използваме за нуждите на спорта и здравето на нацията.

Отваряне на спортните бази в училищата за клубовете след изграждането и оборудването им по определени стандарти

Необходимо е училищната спортна инфраструктура да отговаря на определени държавни стандарти. Само по този начин тя ще бъде полезна и достъпна за употреба от външни спортни специалисти, които ще имат възможност да провеждат тренировъчни занимания след приключването на учебните часове. Това ще допринесе за откриването на млади таланти от спортните клубове.

Гарантирано място в държавен ВУЗ по избор за медалистите от олимпийски игри, световни и европейски първенства

Предвиждаме възможност за хората, които са прославили страната ни зад граница, да могат да изучават специалност по техен избор. По този начин им даваме шанс за избор на професия и реализация в друга сфера на обществения живот.

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 10:42, 24 фев 21

Безразборното изграждане на множество неизползваеми спортни сгради и съоръжения стана символ на неефективното използване на средства през последните години.

2 Анонимен 10:45, 24 фев 21

Отливът на ученици от спортните училища е показателен за състоянието на българския спорт.Затова направете нещо за да помогнете на тези таланти ! С вас сме Републиканци !

3 Свавей 10:48, 24 фев 21

Необходима е радикална реформа, която да промени начина на обучение на българските спортисти като повиши качеството на образованието и върне доверието на родителите и престижа на училищата.

4 Гошо 10:50, 24 фев 21

Уникална инициатива показвате нека младите споруват до голямо здраве от това няма !!! Пълен наред поажете на народа че може да има промяната която исакт вие сте хората

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама