Задържаха мъж, продал над 230 фалшиви лични документа

14:28, 24 фев 21 25 2362 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мъж е обвинен за търговия с американски и български документи за самоличност, съобщиха от прокуратурата и ГДБОП. Той е задържан в Шумен и по първоначална информация е продал повече от 230 фалшиви документа за самоличност на територията на страната.

13 000 лева, бийткойни, няколко карти за директно теглене на вируална валути, компютърни устройства с множество снимки в тях на български и американски документи за самоличност са намерени в дома на мъж от Шумен, посредничил за продажбата на фалшиви лични документи. Той е задържан за 72 часа, каза ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, цитирана от БНР.

Разследването е започнало по сигнал, получен в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, обясни директорът й Любомир Янев. „Всичко се е осъществявало в интернет пространството, като са използвали dark net за комуникация. Към настоящия момент имаме информация, че той е продал повече от 230 фалшиви документа за самоличност на територията на нашата страна. Контрагентите, които са купували фалшивите документи, не са само от България. Имаме информация, че има много случаи, в които чужди граждани са осъществявали връзка с него с цел да купуват документи за самоличност", обясни той.

Разследването продължава, като се събират доказателства и за хората, изработвали самите фалшиви документи.

За пресечена търговия с неистински американски и български документи съобщи по-рано в Twitter главният прокурор Иван Гешев.  „Прокуратурата и ГДБОП с нова успешна операция срещу закононарушенията в интернет пространството. Борбата с киберпрестъпността е предизвикателство, с което се справяме добре“, написа той в социалната мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама