Големите кавички

16:45, 24 фев 21 / Големите кавички 25 2131 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. ТОПНОВИНИ подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата (15 - 19 февруари)

Не смятам, че попадам в групата на антиваксърите – аз разработвам ваксини цял живот. Смятам, че кампанията за имунизация в България е изключително стихийно организирана – без ясно послание кой и защо трябва да се имунизираБи следвало да се започне тези хора, които са най-уязвими и които най-лесно могат да имат тежък или летален край от срещата с вируса – много възрастните хора и хората с хронични заболявания. Възприетият подход първо да бъдат имунизирани тези, които са най-близко и в контакт с вируса – не смятам, че беше редно да се направи така.“ Това коментира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

„Смисълът на ваксината, като презумпция, като идея, е да предпазва хората от болести, които или в много голяма степен имат някакъв социален ефект, или (най-вече) да бъдат срещу особено опасните инфекции с висока смъртност. Именно затова класическите ваксини до момента, аз съм изключителен поддръжник на тези ваксини, те са направени срещу заболявания, срещу патогени с много висока смъртност. Конкретно за тази инфекция – аз смятам, че медийният шум, който беше вдигнат, направи така, че тя да бъде хиперболизирана до крайност“, заяви той във връзка с коронавируса.

„Много често получавам критики, най-вече от среди, близки до властите, че се всява едва ли не някаква разнопосочност на мнения и коментари, но аз помня, че живях в едни години, в които нямаше разнопосочност... Всички общества, които имат претенции, че са узрели и готови да се развиват, са склонни да имат избор. А пък изборът предполага достигане до собствено мнение на базата на информация. В света не всичко е само едноцветно.", добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама