ДПС и ГЕРБ подсигуриха български паспорти за чуждите инвеститори

13:20, 26 фев 21 / Политика 25 2096 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Парламентът одобри окончателно промени в Закона за българското гражданство, с които се позволява на ограничен кръг от богати чуждестранни инвеститори – около 60-70 души, по думите на вносителите, да кандидатстват за български паспорт. Първоначалното предложение дойде от депутата от ДПС Йордан Цонев и в пленарната зала получи пълната подкрепа на ГЕРБ.

Разпоредбата засяга хора, които са получили право на постоянно пребиваване у нас, защото са вложили в страната над 1 000 000 лв. или са увеличи инвестициите си с такава сума чрез придобиване на акции в български търговски дружества, облигации и съкровищни бонове, права по концесиионни договори, или са вложили толкова пари в лицензирана кредитна институция в България за срок от поне 5 години.

Условието такива лица да могат да подават молби за българско гражданство е да са получили разрешението за постоянно или дългосрочно пребиваване преди минимум 5 години, да не са разследвани или осъждани от български съд, и да разполагат с доходи, с които да се издържат. Трябва също така да са поддържали направената инвестиция поне 5 години. Ако успеят да придобият български паспорти, членовете на семействата им също ще имат правото да кандидатстват за такива.

Quote Icon  „Предложението цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат”, обясни депутатът от ДПС.

"Инвестиционното гражданство"

Темата за българското гражданство е особено чувствителнла за ВМРО, след поредицата скандали около раздаването на паспорти от близки до партията им кадри, за това и депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов поиска разяснения по тези текстове. А вносителят Йордан Цонев посочи в мотивите си, че предложението обхваща само инвестиционното гражданство и само онези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние на 5 години, без да я изтеглят.

Той предупреди, че ако не се приеме предложението, българската държава ще се изложи на риска от съдебни дела. „Кръгът е около 60-70 инвеститора, които, ако тръгнат да ни съдят, размерът на едно обезщетение ще е минимум 1 милион. Искаме да предотвратим тази възможност.”

ВМРО заподозря продажба на гражданство

Новата разпоредба беше одобрена без проблем, но от ВМРО порицаха приемането ѝ. „Дълго време се говореше за продажба на паспорти и на гражданство. Днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство. Гласувах против, защото това по своята същност е продажба на гражданство”, заяви депутатът Милен Михов, който намекна за анкетната комисия, създадена в парламента, която трябваше да проучи твърденията в медиите за „подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани”. Тази комисия се оглавяваше именно от Йордан Цонев.

Още възможности за придобиване на гражданство

Депутатите приеха още, че чужди инвеститори ще могат да придобиват българско гражданство по натурализация, ако пребивават постоянно от поне година и са удвоили направената инвестиция или са вложили поне милион в българско дружество, което осъществява приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Със същата възможност ще разполагат и онези, вложили поне 500 000 лв., пребивават поне от година, увеличили са направената инвестиция до поне 1 000 000 лв. и са разкрили минимум 20 работни места.

Направиха се и допълнения в Закона за чужденците, като с поправките се позволява резрешение за продължително пребиваване да получават чужденци, които разполагат с удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект (т.нар. „Стартъп виза”) и са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество с капитал от поне 1 000 000 лв., от които притежават не по-малко 50 на сто, предаде „Сега”.

Припомняме, че средата на януари МВнР ограничи издаването на паспорти с привилегии за дипломатите. Целта на измененията бе да се сведе до минимум възможността от злоупотреби. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама