Изключват кандидат-депутата Дилов-син от пиара на „България търси талант“

10:54, 01 мар 21 / Новият парламент 25 3527 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Включването на Любен Дилов-син в предизборната надпревара принуди bTV да вземе спешни мерки, за да няма обвинения в партийна пропаганда. Политикът и водещ бе обявен вчера, вече официално, като водач на листата на управляващата ГЕРБ в Бургас. В същото време обаче той е в журито на състезанието „България търси талант“ - едно от рейтинговите предавания на телевизията, което се излъчва всяка неделя.

Новият сезон на формата, стартирал още през 2010 г., се излъчва от 28 февруари, т.е. вчера - когато бе обявена и листата на ГЕРБ. Епизодите са записани много по-рано.

Тактически ход: Защо ГЕРБ избира Любен Дилов-син пред своите хора?

От телевизията обаче са решили да сведат до минимум „рекламата“ на Дилов-син. „Въпреки че не одобрява политическата ангажираност на лицата на развлекателните програми по време на тяхната изява в ефира на bTV, bTV Media Group не е в позиция да ограничава конституционното право за участие в демократични политически процеси“, се казва в позиция на телевизията след запитване от Клуб Z.

Оттам допълват: „Във връзка с  кандидатурата на Любен Дилов-син, bTV ще вземе всички мерки, за да гарантира, че „България търси талант“ няма да съдържа политическа подкрепа или послания. Като политически кандидат, той също ще бъде изключен от бъдещите промоционални и PR активности, свързани с „България търси талант“.

„Трябва да се има предвид и че епизодите с участието на Дилов, които ще бъдат излъчени по време на предизборната кампания, са записани много преди да стане ясно неговото участие в предизборната кампания“ - подчертават още.

Изборният кодекс не третира такива въпроси. Така например при всеки вид избори водачи на листи и редови кандидати, които са част от управлението, решават по-скоро като морален акт ще излязат ли в отпуск по време на кампанията или не.

Такъв въпрос имаше и към министър-председателя Бойко Борисов преди ден - в контекста на „джипката“, с която обикаля страната, за да рекламира най-вече строителните успехи на правителството си. Самият Борисов ще води две листи - в 25 МИР - София град и 16 МИР - Пловдив град. От отговора му не стана ясно дали ще се оттегли. Посочи само, че „министър-председателят винаги е министър-председател, а държавата се управлява от правителството". А и да се оттегли - всичките му вицепремиери, с изключение на Марияна Николова, също се борят за депутатски места. Очаква се обаче и Николова да се включи в надпреварата - от името на коалицията между НФСБ и „Воля“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама