„Мъглижгейт“: Съмнения за изборна манипулация с оранжеви маски

14:25, 01 мар 21 / Новият парламент 25 2193 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съмнения за купен вот на частичните местни избори в Мъглиж. Прокуратурата и полицията започнаха проверка по сигнал, че в една от секциите в града избиратели са гласували с предварително раздадени чисто нови оранжеви маски. След излизането от секцията са ги оставяли в найлонова торбичка, до която е стояла жена. Съмненията са, че чрез тях са се отчитали гласовете за конкретна кандидатура на политическа партия. Маските са преброявани от организаторите и вероятно след това са изпълнявали предварително направени договорки.

От „Изправи се.БГ“ отбелязаха, че в четвърта секция в Мъглиж право на глас имат 770 души. От тях са гласували 484 души. Гласовете за ГЕРБ са 387, което означава, че 80% от вота е за кандидата на ГЕРБ. За кандидата на гражданската инициатива Златко Острешев има 49 гласа.

Частични местни избори: 3 победи за ГЕРБ, по 1 за БСП и „Републиканци за България“

Мая Манолова коментира, че това е показало ясно коалицията между ГЕРБ и ДПС. Според нея те ще бъдат заедно и на предстоящите парламентарни избори. Тя нарече схемата „Мъглижгейт“. „След като ГЕРБ се хвалят с победата, означава, че те са автори на новата изборна измама за контролиран вот с цветни маски“, коментира Манолова.

По информация на „Изправи се.БГ“ вече има и арестуван. По непотвърдена от надлежните органи информация въпросният мъж е съпруг на общинска съветничка от ГЕРБ в Мъглиж.

Категорично ще се противопоставим на опита да се манипулират предстоящите парламентарни избори. Частичните избори в Мъглиж показаха как ГЕРБ и Борисов възнамеряват да използват пандемията за контролиране на вота“, категорична е Манолова.

От БСП също излязоха с остра реакция за съмненията за купения вот. „Цяла България видя как ГЕРБ победи вчера на частичните местни избори в Мъглиж – с безпардонни и неприкрити манипулации. С употребата на хора и купуването на гласовете им. Телевизиите показаха във видеозпис, че всяка морална и законова норма е престъпена и погазена от ГЕРБ. Показно, грубо и арогантно кметското място бе узурпирано и това стана публично достояние“, се посочва в позиция на партията.

Пред „24 часа“ председателят на общинската избирателна комисия в Мъглиж Зорница Светославова коментира, че научила за случая от свои колеги в комисията, като при тях не е постъпвал сигнал или жалба за евентуално купен вот.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Я па Я 17:55, 01 мар 21

Ако погледнеме реално ,вота беше предопределен щото всички със сини химикалки гласуваха!!!Нали така ,Маямо???Всички ще бъдат с обувки на четвърти ,затова ще загубите,айде пак опикайте София!

2 Анонимен 18:01, 01 мар 21

Това е безумно как може с повече от 80 % да печели тоя дъртак /??? 400 дена протести срещу тях имаше тук нещо намирисва!?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама