Печеливш от „Национална лотария“ съди Народното събрание за 760 хил. лв.

09:44, 02 мар 21 25 2465 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Късметлия с печеливш билет от „Национална лотария“ заведе иск срещу Народното събрание, с който настоява да получи неизплатената си печалба в размер на 760 хил. лв. от общо спечелени 1 млн. лв.

Имуществените вреди за него са настъпили, след като парламентът забрани със закон частните лотарийни игри като продължение на действията на държавата в началото на 2020 г. срещу един от най-големите представители на хазартния бизнес - Васил Божков (неговите фирми бяха и в монополна позиция при частните лотарии). Срещу бизнесмена, който се укрива в Дубай, има 18 повдигнати обвинения, но прокуратурата все още не е внесла в съда нито едно от делата срещу него, пише „Дневник“.

Димитър Ганев: New Games и “Национална лотария” не са давали пари на властимащите

Историята на един печеливш билет

Станчо Тодоров си купува билет от „Национална лотария“ – „Околосветско пътешествие: 5 х 1 млн. лв., 10 х 250 хил. лв“. Има късмет и билетът се оказва, че печели 1 млн. лв. На 16 януари 2018 г. го представя пред „Ню геймс“ на Божков, които организират лотарийните игри. Според правилата на играта Станчо Тодоров трябвало да получи 200 хил. лв. веднага при показване на билета, а остатъкът от 800 хил. лв. да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по 40 хил. лв.

Всичко това е документирано и по силата на договора на 16 януари 2018 г. късметлията получил първата сума от 200 хил. лв., а на 19 февруари 2019 г. му били преведени още 40 хил. лв. - първата от общо 20 вноски.

„Успяхме да купим едно жилище“, разказва в средата на юли 2018 г. Станчо Тодоров в телевизионния ефир малко след като е спечелил, и споделя, че животът му се е променил към по-добро. Той разказва, че планира още инвестиции в недвижимо имущество и че вече се чувства по-спокоен финансово. „Национална лотария“ сбъдва мечти“, повтаря слогана на играта късметлията. Но когато животът му вече изглеждал финансово обезпечен, нещата се преобръщат.

На 7 февруари 2020 г. Народното събрание прие промени в Закона за хазарта, които бяха обнародвани на 18 февруари м.г. С промените депутатите национализираха всички лотарийни игри и според новия закон, действащ и в момента, лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата. С промените „Националната лотария“ приключи дейност, а в началото на тази година със съдебно решение „Ню геймс“ бе обявена в несъстоятелност и трайна неплатежоспособност.

Шефът на „Национална лотария“ опроверга Божков, фирмата не е плащала никакви подкупи

"Свръхзвуковото" законодателно решение и последиците от него

Сега късметлията търси правата си по съдебен ред с иск, който е внесъл през януари 2021 г. в Софийския градски съд (СГС). Искът срещу Народното събрание е предявен заради нарушение на принципите на правната сигурност, на защита на оправданите правни очаквания, както и на изискването за предвиждане на разумна система за компенсиране и на закрила срещу обратната сила на правните норми. Освен това в исковата молба Станчо Тодоров и адвокатите му твърдят, че с приемането на измененията в Закона за хазарта Народното събрание е допуснало нарушения на установените в правото на Европейския съюз и практиката на Съда на ЕС принцип на правната сигурност и принцип на защитата на оправданите правни очаквания.

Държавата, посредством секторния регулаторен орган - Държавна комисия за хазарта (ДКХ), чрез издаването на лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, на съответните юридически лица, измежду които е и „Ню геймс“ АД, е създала достатъчно конкретни и непротиворечиви оправдани правни очаквания у притежателите на печеливши билети, че ще могат да получат законно спечелените от тях имуществени награди, тъй като участват в игра, организирана от проверено и контролирано от държавата лице, както и че съществуват механизми за обезпечение на техните права и законни интереси по повод разсроченото изплащане на печалбите им, при условие че държавата посредством регулаторния си орган е одобрила правила за съответните игри, които предвиждат такова разсрочено изплащане на печалбите", се посочва в исковата молба.

В нея се припомня и че промените в закона бяха приети и влязоха в сила изключително бързо.

„Несъмнено подобно свръхзвуково законодателно решение за отнемане ex lege на придобит лиценз на „Ню геймс“ АД като организатор на лотарийните игри, водещо до изпадането му в несъстоятелност, поради пълната му и трайна невъзможност да погаси задълженията си, включително да изплати дължимите печалби на участниците в лотарийните игри, противоречи на принципите на правната сигурност и на защитата на оправданите правни очаквания", се посочва в иска.

Станчо Тодоров излага серия от доводи и подчертава в искането си до съда, че несъмнено на практика държавата не е изпълнила своите задължения и освен това не е предвидила процедурни решения, които да осигурят гаранции за правата на юридическите и физическите лица, с което е причинила вреди.

Той настоява СГС да осъди Народното събрание да плати сумата, която му се дължи, заедно с лихвите, след като заради действията на държавата „Ню геймс“ е в несъстоятелност и именно заради действията на държавата с приетите промени в закона за хазарта е претърпял пропуснати ползи.

И "Евробет" поиска да бъде обявена в несъстоятелност

Държавата е нанесла непоправими щети на печелившите

До подобни изводи за непоправими щети достигна и съдебен състав, който се произнесе по обявяването на „Ню геймс“ в несъстоятелност в началото на годината.

Изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава. Безспорно установено по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът „Ню геймс“ АД е действал при спазване изискванията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на държавата, и както е посочено по-горе е изпълнявал в срок и изцяло своите задължения“, пише съдебният състав.

Според съдията от Софийския градски съд законодателят е „нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти“, тъй като прави невъзможно плащането на печалби. В решението се посочва и че за подобен извод не са необходими някакви специални знания и е достатъчна нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни „последици, които нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама