Приказка за стълбата: Как Мехмед Дикме от критик се превърна в ласкател на ГЕРБ

10:45, 02 мар 21 / Новият парламент 25 2503 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като през декември бившият член на ДПС Мехмед Дикме се изказа на няколко пъти остро срещу почетния председател на партията Ахмед Доган и премиера Бойко Борисов, през уикенда стана ясно, че гражданското сдружение ДЕН, на което е председател самият той, ще подкрепи ГЕРБ за предстоящите избори. 

Миналата година в свое интервю Дикме каза, че държавата се управлява от Ахмед Доган и Делян Пеевски, а Бойко Борисов изпълнява и е техен инструмент. 

Днес той не само е с коренно сменена позиция по въпроса, но и се изказва ласкаво в ефира на Нова телевизия за ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

„В никакъв случай пътят, който изминахме не беше кратък и лек. Водихме разговори още преди два месеца с партии от десния политически спектър. Желаехме да има представители на всички етноси в листите. ГЕРБ е единствената политическа формация, която даде възможност на избираеми места да бъдат посочени такива хора”, обясни решението си за подкрепа на ГЕРБ на изборите лидерът на гражданско движение ДЕН Мехмед Дикме.

Относно упреците му към ГЕРБ за скритите им отношения с ДПС, отбеляза, че не само той, но и цялото ръководство са споделяли мнението му и са имали лично няколко разговора с премиера Бойко Борисов. „Аз самия попитах кое е наложило това отношение лично към Доган. Приех неговото обяснение, че е в интерес на държавата за приемането на някои решения в парламента. Има някои неща, които са по-важни от теснопартийните”, каза още Дикме, като подчерта, че не е съгласен на взаимодействие с Доган.

Снимка: БГНЕС

„Това, че постигнахме съгласие за общи действия на парламентарните избори дава отговор дали ГЕРБ ще работи по някаква линия с Доган. Нашето присъствие е отговор на всички спекулации, че оттук нататък, че ГЕРБ и Бойко Борисов може да работят с Доган”, заяви още лидерът на гражданско движение ДЕН.

Той се обяви против създаването на експертен кабинет, като според него Борисов и ГЕРБ поемат лична отговорност за управлението на страната и премиерът не веднъж се е доказвал. 

Дикме коментира и участието на Делян Пеевски на предстоящия парламентарен вот. Според него на тези избори се случват няколко интересни неща, като едно от тях е, че Делян Пеевски вече не е в политиката. По вътрешна информация на Дикме, Пеевски не е включен в нито една листа на ДПС. 

ДПС без Пеевски ще бъде коренно различно. Дали ДПС, разграничавайки се от него, ще търси нов образ, с който да бъде приемлив партньор - лично се съмнявам. Проблемът с ДПС не е Пеевски, той е над него - човекът, който разпределя порциите и възприема властта като баница”, каза още Дикме.

Смяната на позициите и нагласите е често срещано явление сред политиците, особено когато наближават избори. Интересите на всички да се докопат до властта често надделяват над всички останали принципи. 

Подобно на него преди години лидерът на РЗС Яне Янев, като част от 41-ото Народно събрание, често сменяше позицията си спрямо Бойко Борисов и от подкрепящ минаваше в опозиция. Като след това стана и съветник на премиера по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. А тази година Валери Симеонов и Веселин Марешки преминаха от грозни обиди и критики помежду си към коалиционни партньори с общи идеи и цели

Борейки се за власт и доверие на народа все повече политици забравят изучаваната в училище „Приказка за стълбата” на Христо Смирненски…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама