Анджелина Джоли продаде картина на Чърчил за рекордна сума

19:00, 02 мар 21 / Любопитно 25 2088 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Картината „Кулата на джамията Кутубия” на бившия британски премиер Уинстън Чърчил бе продадена на търг от аукционната къща Christie's за $11,5 милиона, след като първоначално бе оценена между $2 млн. и $3,4 милиона.

Самото маслено платно има интересна историята. Преди търга то принадлежеше на актриса Анджелина Джоли, която всъщност го предложи за продан. Чърчил го е подарил на американския президент Франклин Рузвелт през 1943 г , впоследствие то е наследена от сина му Елиът. По-късно платното става притежание на редица собственици, представено е на няколко изложби, е през 2011 г. става собственост на семейство Джоли. Според Christie's това е единствената картина, рисувана някога от Чърчил по време на Втората световна война, пише БГНЕС.

Картина на Чърчил бе продадена за рекордна сума

Изданието TMZ пише, че цената е рекордна за картина на британския държавник. Преди това рекордната цена за негова картина била приблизително $2,5 милиона.

Картината изобразява залез над най-голямата джамия в мароканския град Маракеш, построена през 12 век. На заден план се виждат планини. Предполага се, че британският премиер я нарисувал след конференцията в Казабланка през 1943 г. и след това я подарил на Рузвелт за спомен. Самоличността на купувача все още е неизвестна.

На търга бяха продадени още две картини на Чърчил. Той е офицер, преди да влезе в политиката, и започва да рисува сравнително късно - на 40-годишна възраст. Страстта му към полупрозрачната светлина на Маракеш, далеч от политическите бури и лошото небе в Лондон, датира от 30-те години на миналия век, когато по-голямата част от Мароко беше френски протекторат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама