Коронавирусът у нас: Щабът обяви, че ситуацията е под контрол

11:36, 03 мар 21 25 2640 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи. Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, заяви Борисов. Той е категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа. Премиерът добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.

Здравният министър обясни, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система. „Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов. От щаба са категорични, че  покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.

Борисов разпореди на здравния министър да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи. „Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с PCR, без PCR, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон“, категоричен бе премиерът.

Данните от последното денонощие

2403 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 14 563 теста, което означава, че положителните проби са над 16%.

През последните 24 часа са починали 83 души, а излекуваните са 1781. Най-много новозаразени има в София - 737, следват Пловдив със 187 и Плевен със 129. Броят на пациентите, които имат нужда от лечение в болница, надхвърли 5000, като в интензивно отделение са 423.

20 233 са поставените ваксини през последното денонощие. Общият им брой вече е 243 772. Общо ваксинирани с втора доза са 41 525.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама