Covid-19 по света: В Бразилия ваксинират с празни инжекции?

14:00, 03 мар 21 25 3823 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вестниците в Бразилия съобщават за огромен скандал с ваксинирането на възрастни хора. Според тях те били подложени на имунизация, но без да има препарат срещу коронавируса в спринцовките. Засегнатите действително са били пробождани от игла на инжекция, но инжектирането на ваксината е било само симулация. При едни инжекциите са били празни, а при други съдържанието изобщо не е било инжектирано в тялото на пациента.

Да владееш кризата - ама с ваксини назаем

В Бразилия е много популярно ваксинирането в колата - пациентът остава в автомобила си, а инжекцията се поставя в рамото през отворено стъкло или отворена врата на превозното средство. Често спътниците снимат имунизирането с телефоните си, което остава незабелязано от поставящия ваксината. Така през последните няколко дни се появиха редица видеа с фиктивна имунизация.

В Рио де Жанейро, Сао Пауло, Масейо или Манаус в Амазония са установени подобни практики. В медиите има информация само за единични такива случаи - около десет на брой. Някои от пациентите са били повторно ваксинирани, но вече с истинска ваксина.

Медицинска сестра също признава за това. 

Една медицинска сестра е признала за фиктивна ваксинация. От преумора тя допуснала грешка и съсипала една доза ваксина, а за да прикрие случая използвала празна спринцовка, за да ваксинира една възрастна пациентка. Полицията приела обяснението за правдоподобно. В конкретния случай обаче няма доказателства за това, че ваксини могат да бъдат отклонявани, каквито подозрения съществуват.

Има ли незаконно ваксиниране в община Сандански?

В цяла Южна Америка има скандали

В Южна Америка важат строги правила относно реда за ваксиниране: приоритетно биват имунизирани хората в напреднала възраст. 

В Бразилия засега няма индикации, че  може да съществува черен пазар на ваксини, но в други южноамерикански страни вече на бял свят излязоха редица скандали с пререждащи се за имунизация. В Перу министрите на външните работи и на здравеопазването подадоха оставки, след като стана ясно, че те са се ваксинирали без да спазват официалния ред.

В Еквадор здравният министър също беше замесен в шуробаджанашки скандал с ваксини: използвал е влиянието си, за да уреди за ваксиниране свои роднини и приятели. Оставка подаде също и министърът на здравеопазването в Аржентина заради това, че е помогнал на свои политически приятели да се ваксинират предсрочно. Сред тях са били служители на неговото министерство, влиятелен шеф на синдикат, съпругата и детето му, както и членове на една младежка организация от перонисти. По непотвърдени информации в Аржентина една ваксина върви на черно по 50 000 песос (около 280 евро).

Само Чили се справя добре...

В цяла Южна Америка ваксинирането върви мудно. В 44-милионна Аржентина дотук са ваксинирани едва 2 милиона души, а на много места в Бразилия имунизациите трябваше да бъдат прекъснати поради липсата на ваксина. Единственото изключение е Чили, където широко рекламираната кампания по ваксиниране започна чак на 3 февруари, затова пък напредва бързо. Междувременно 1/6 от населението на страната е получило поне първата доза ваксина, като по този показател Чили изпреварва дори САЩ, предаде Deutsche Welle“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама