Кой срещу кого: Лидерските битки по места (Част 1)

13:30, 05 мар 21 / Новият парламент 25 3944 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Започва предизборната кампания преди вота за 45-ия парламент. За участие в изборите са регистрирани 23 партии и 8 коалиции, които ще разполагат с 29 дни за агитация преди самия вот на 4 април.

На старта на предизборната надпревара събрахме на едно място основните претенденти за депутатските банки. Това са онези лица, на които партиите гласуваха доверие да бъдат водачи на листи в страната.

Кой срещу кого се изправя по места? Отсега е ясно, че най-оспорвано ше бъде състезанието в 25 МИР в София и в 16 МИР в Пловдив, където един срещу друг ще застанат най-много лидери. Интересни битки обаче се очертават и на други места в страната. И така започваме по ред на номерата.

Ето с кои номера ще се явят партиите на изборите

Цветан Цветанов

БЛАГОЕВГРАД

Транспортният министър Росен Желязков води листата на ГЕРБ. Лекарят проф. д-р Георги Михайлов е пръв в листата на БСП. Зам.-председателят на ДПС Халил Летифов е начело на листата, където на миналите парламентарни избори водеше Делян Пеевски.

Областният координатор на „Има такъв народ“ адвокат Илко Стоянов е водачът на кандидат-депутатската листа в Пиринско. Ген. Атанас Атанасов е на първо място в листата на коалиция „Демократична България – обединение“. Председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев води листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще води в редиците на ВМРО. Водач на листата на „Атака“ е журналистът Димитър Байрактаров. „Патриотична Коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“ залага на Елена Ангелинина.

Лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов е начело в Благоевград.

Любен Дилов - син

БУРГАС

ГЕРБ заложи на ново лице - журналиста, писател и телевизионна звезда Любен Дилов - син. Начело на листата на БСП застава досегашният депутат Петър Кънев, а народният представител от ДПС Севим Али ще води листата на партията в региона.

Сценаристът Ивайло Вълчев е лидерът на „Има такъв народ“. IT предприемачът Ивайло Мирчев пък е водачът на „Демократична България“. Изявеният опозиционер в Общинския съвет в Бургас Живко Табаков оглави листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

ВМРО отново залага на евродепутата Ангел Джамбазки, а „Атака“ – пак на Димитър Байрактаров. Валери Симеонов повежда Патриотична Коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“  в региона.

Говорителят и секретар на „Републиканци за България“ Виктор Серафимов е начело в Бургас. 

Слави Трифонов

ВАРНА

Интересна битка се очертава във Варна, където един срещу друг ще се изправят лидерите на няколко формации – Слави Трифонов („Има такъв народ“, Красимир Каракачанов (ВМРО), Веселин Марешки („Патриотична Коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“) и Костадин Костадинов („Възраждане“).

В надпреварата на върха участват още здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който е водач на листата на ГЕРБ. Областният председател на БСП - Борислав Гуцанов, и настоящият депутат от ДПС Ерджан Ебатин.

Начело на листата на „Демократична България“ е музикантът Стоян Михалев. „Изправи се! Мутри вън!“ залага на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева, а листата на „Републиканци за България“ ще води Веселин Василев.

В битката за Варна се включва и инфекционисрът доц. Атанас Мангъров, който води листата на АБВ.

Костадин Ангелов

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Костадин Ангелов е изборът на ГЕРБ и за област Велико Търново. БСП залагат на младия депутат Явор Божанков, а ДПС – на председателя на местната младежка структура на партията Мъстън Мъстънов.

Ученият от БАН проф. Андрей Чорбанов е начело на листата на „Има такъв народ“ за региона, а адвокатът и общински съветник Калоян Янков води тази на „Демократична България“. Финансистът Юлиан Войнов пък е изборът на коалицията „Изправи се!Мутри вън!“.

Начело на листата на ВМРО във Велико Търново е зам.- председателят на партията доц. Милен Михов. Зам. - председателят на „Атака“ Десислав Чуколов ще води партийната листа в региона, а „Патриотична Коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“ залага на Антон Стоев.

Лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов оглавява и тази листа.

Росица Кирова

ВИДИН

Начело на листата на ГЕРБ във Видин застава Росица Кирова, която беше областен координатор на „Има такъв народ“, докато не пи кафе с премиера Борисов. От БСП отново залагат на настоящия депутат Филип Попов, а ДПС издигат за водач депутата и бивш министър на околната среда и водите в кабинета „Орешарски“ Станислав Анастасов.

„Има такъв народ“ залагат на Иво Атанасов, който е председател на арбитражно-контролната комисия на партията, а „Демократична България“ – на адвоката и общински съветник Любен Иванов. Основателят на гражданско движение „Аз обичам Видин“ и общински съветник Юлиян Петров пък е лицето на листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

Водач на листата на ВМРО е бившият депутат от РЗС Димитър Чукарски, а на тази на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ е Биляна Маринова.

На първо място в листата на „Републиканци за България“ е бившият кмет и настоящ общински съветник Огнян Ценков.

Йордан Цонев

ВРАЦА

Регионалният министър Петя Аврамова води листата на ГЕРБ във Враца, а депутатът Анастас Попдимитров – тази на БСП. Начело на списъка с кандидат-депутати на ДПС за региона е зам.-председателят на партията Йордан Цонев.

„Има такъв народ“ залага на областния координатор на партията за Софийска област Георги Георгиев. „Демократична България“ – на зам.-председателя на общинския съвет Владислава Лакова, а „Изправи се! Мутри вън!“ на учителя по история Данаил Димитров.

Водач на листата на ВМРО е депутатът Красимир Богданов, а на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ депутатът от партията на Веселин Марешки - Слави Нецов.

„Републиканци за България“ пък залагат на криминалния психолог Тодор Тодоров.

Томислав Дончев

ГАБРОВО

Вицепрезидентът Томислав Дончев води листата на ГЕРБ в региона. А срещу него се изправя ралишампионът Крум Дончев, който оглавява листата на БСП. ДПС пък залага на общинския председател на партията Мелекбер Велева да изведе партията напред.

В Габрово водач за „Има такъв народ“ е Любомир Каримански, който е представен като финансов експерт. Листата на „Демократична България“ води общинският съветник Ивелин Стоянов. А коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ е поверила лидерското място на колежката му Пепа Сомлева.

За водач на листата на ВМРО е избран депутатът Борис Вангелов, а на тази на „Републиканци за България“ - Мариян Костадинов, областен управител на Габрово от първия мандат на ГЕРБ.

Деница Сачева

ДОБРИЧ

Социалният министър Деница Сачева е водачът в листата на ГЕРБ в Добрич. В региона БСП залага на своя областен и общински председател – Мая Димитрова. ДПС също залага експерт в социалната и трудова дейност и поставя на първо място Хасан Адемов - депутатът и бивш социален министър в кабинета „Орешарски“.

Областният координатор на „Има такъв народ“ Дилян Господинов е първи в партийната листа. Водач при „Демократична България“ е био производителят Албена Симеонова, която е председател на Българска асоциация Биопродукти. „Изправи се! Мутри Вън!“ залагат на инж. Стоянка Кескинова.

Водач на листата на ВМРО е депутатът Йордан Йорданов, а „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ издига колежката му Кръстина Таскова.

Първи в листата на „Републиканци за България“ е кардиохирургът д-р Севдалин Куцаров.

Мустафа Карадайъ

КЪРДЖАЛИ

Интересна битка се очертава и в Кърджали. В областта изборът на ГЕРБ е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а срещу нея в директен сблъсък се изправя председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. В надпреварата участва и едно от новите лица на БСП – младата Петя Михалевска, която е дъщеря на покойния бивш зам.-министър Димчо Михалевски.

„Има такъв народ“ излиза с Васил Георгиев, който е бил дългогодишен мениджър на българска компания в Турция. Лидерът в листата на „Демократична България“ е журналистката Вилдан Байрямова. „Изправи се! Мутри Вън!“ избра за водач режисьорът Максим Генчев, който стои зад филма „Дякона Левски“ и в момента работи по лента за живота на Христо Ботев.

Водач на листата на ВМРО е полицейският началник Делчо Янков. А листата на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ оглавява председателят на Християндемократическата партия Ирина Абаджиева-Репуц.

„Републиканци за България“ залагат на бившия областен управител Илия Илиев.

Румяна Ченалова

КЮСТЕНДИЛ

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски води листата на ГЕРБ в региона. Срещу него БСП изправя депутата Румен Георгиев, а ДПС –  лекаря и бивш зам.-министър на здравеопазването Стоян Стоянов.

Секретарят на „Има такъв народ“ Виктория Василева води листата в региона. „Демократична България“ залага на артиста на свободна практика, музикант и активист Николай Табаков, а „Изправи се! Мутри вън!“ на кардиолога д-р Галина Таваличка.

Водач на листата на ВМРО в Кюстендил е Георги Петров - шеф на структурата на партията в областта, а на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ Калоян Петров, областен координатор на „Воля“.

Една от изненадите на тези избори е първото място на бившия съдия Румяна Ченалова в листата на партия „Възраждане“ в Кюстендил. Тя е едно от действащите лица в скандала „Двете каки“, в който се говори за намеса на премиера Борисов в съдебната власт. „Републиканци за България“ пък залагат на бившия национал по борба Милослав Методиев.

Николай Нанков

ЛОВЕЧ

Водач на листата на ГЕРБ в Ловеч е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Първа в листата на БСП е Ирена Анастасова, която в момента е секретар на парламентарната група на левицата. ДПС пък са заложили на депутата в няколко парламента Рушен Риза.

Лицето на листата на „Има такъв народ“ в областта е журналистът от телевизия 7/8  - Станислав Балабанов. „Демократична България“ залага на експерта по сигурност Цвятко Георгиев, а „Изправи се! Мутри вън!“ – на адвокат Марин Ичев.

Първи в листата на ВМРО е зам.-областният управител на Ловеч Бойко Пъдарски, а „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ залага на Цветослав Цанков.

Водач в листата на „Републиканци за България“ е юристът Надя Бонева.

Велизар Шаламанов

МОНТАНА

В Монтана ГЕРБ залагат на депутата Ирена Димова, а БСП – на колегата ѝ и бивш зам.-министър на околната среда Атанас Костадинов. ДПС също излиза с настоящ народен представител – Димитър Аврамов.

Водач на листата на „Има такъв народ“ е адвокат Пламен Абровски, който е бивш представител на земеделското министерство към Представителството ни в Брюксел. Първи в листата на „Демократична България“ е министърът на отбраната в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки - Велизар Шаламанов. „Изправи се! Мутри вън!“ са поверили лидерското място на Мая Григорова, която е областен председател на Българската стопанска камара.

Освен във Видин Димитър Чукарски води листата на ВМРО и в Монтана, а „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ са заложили на бивши кандидат за кмет на Враца Петя Диковска.

Водач на листата на „Републиканци за България“ е единствената жена-кмет в историята на Лом, с три управленски мандата Пенка Пенкова.

Искра Михайлова

ПАЗАРДЖИК

Външният министър Екатерина Захариева води листата на ГЕРБ в Пазарджик. БСП са поверили лидерското място на неизвестния за широката общественост финансов експерт от „Позитано“ 20 Пламен Милев.

Вместо Делян Пеевски, пръв в листата на ДПС е бившият екологичен министър в кабинета „Орешарски“ и бивш евродепутат Искра Михайлова.

Освен в Ловеч журналистът от телевизия 7/8 Станислав Балабанов ще води листата на „Има такъв народ“ и в Пазарджик. „Демократична България“ са заложили на дипломата Стефан Тафров, а „Изправи се! Мутри вън!“ – на олимпийския шампион по борба и бивш депутат от БСП Георги Мърков.

ВМРО-БНД са избрали за водач зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов, „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ - Димитър Петков, който е част от ръководството на третата партия в коалицията – БЗНС.

„Републиканци за България“ са поверили лидерското място на общинския съветник Атанас Шопов.

Кирил Ананиев

ПЕРНИК

Битката за Перник от името на ГЕРБ повежда бившият здравен министър и настоящ министър на финансите Кирил Ананиев. БСП заложи на един от младите си депутати – Стоян Мирчев, а ДПС – на областния председател на партията и бивш областен управител Боряна Методиева.

„Има такъв народ“ са поставили на първо място експерта по водите Галя Бърдарска, „Демократична България“ - Зорница Стратиева, която е част от екокоалицията „За да остане природа в България“ а „Изправи се! Мутри вън!“ - Сузана Теофилова.

Листата на ВМРО води зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, а тази на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ - Наталия Петрова, която е областен координатор на „Воля“.

Водач при „Републиканци за България“ е бившият генерален консул на България в Чикаго Иван Анчев.

Красимир Каракачанов

ПЛЕВЕН

Плевен е една от малкото области, в които ГЕРБ не са заложили на лице от настоящия кабинет. Тук водач на листата е гинекологът проф. д-р Григор Горчев. Той е почетен ректор на Медицинския университет в града и бивш съветник на Георги Първанов. Срещу него в битка се изправят финансовото острие на БСП проф. Румен Гечев и бившият пиар на ДПС, а понастоящем депутат Велислава Кръстева.

Пръв в листата на „Има такъв народ“ е адвокатът Радостин Василев, а „Демократична България“ издига бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски, който управлява града два мандата, а впоследствие бе депутат от „Реформаторския блок“. Водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ е IT предприемачът Юлиян Ненчев.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е водач на листата в Плевен, а депутата от „Воля“ Полина Цанкова-Христова оглавява листата на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“

„Републиканци за България“ залагат на напусналия преди седмица групата на ГЕРБ депутат Владислав Николов, който е и бивш областен координатор на ГЕРБ.

Актьорът Веселин Плачков пък е начело на листата на АБВ за региона.

Корнелия Нинова

ПЛОВДИВ-ГРАД

Жестока лидерска битка се очертава в Пловдив –град, където един срещу друг ще се изправят премиерът Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП), Христо Иванов („Демократична България“) и адвокат Николай Хаджигенов („Изправи се! Мутри вън!“). 

ДПС са поверили лидерското място на настоящит депутат и бивш кмет на община Антоново Танер Али. В надпреварата се включват още сценаристът Тошко Йорданов, който води листата на „Има такъв народ“ и депутатът Александър Сиди, който е част от ръководството на ВМРО.

Водач на листата на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ е депутатът от „Воля“ Елена Пешева, а начело на листата на „Републиканци за България“ е доц. Христо Димитров от Пловдивския университет.

И тук, както и в Плевен, начело на листата на АБВ е актьорът Веселин Плачков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама