Коронавирусът у нас: Спират плановия прием в червените зони

15:20, 05 мар 21 25 2641 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната. София също попада в тази зона, заяви директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов в ефира на БНТ.

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В столицата ще се извършват само трансплантации

В София директорът на столичната РЗИ вече пусна такава заповед, като информира, че изключение ще се прави само на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, съобщиха от Единния информационен портал. 

Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Временните противоепидемични мерки, определени с днешната заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град.

От УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” още сутринта обявиха спирането на плановия прием на пациенти и плановите операции. Забраняват се и свижданията. 

Със заповед на проф. Асен Балтов, директор на най-големия спешен център в страната, ще бъде засилен контролът по входовете на болницата. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение.

Задължителни маски във Враца 

От днес се въвеждат по строги мерки срещу коронавируса във Враца, поради по-високата заболеваемост. Маските на открито стават задължителни в града. Там за последните две седмици новозаразените с коронавируса приближават 450 на 100 хиляди души.

Предпазните маски ще са задължителни само на места със струпване на повече хора - като пазари, изложения и тържища. Забраняват се и свижданията в здравните заведения.

Щабът препоръча спиране на плановия прием в няколко болници

Местните власти разрешават и отсъствието от предучилищните групи в детските градини, а за отсъствие от училище ще е нужно писмено уведомление от родителите до директора, предаде bTV. 

По-строгите мерки в града са валидни до 18 март.

Данните за денонощието

През последните 24 часа се забелязва ръст на новозаразените у нас. Регистрирани са 2 198 нови случаи на коронавирус при по-голям брой направени теста - 12 167, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 18,06% от взетите проби са дали положителен резултат. 6 121 от тестовете са по метода PCR, като положителните са 1 058. За деня има 6 046 антигенни теста, от които положителни 1 140. 

Най-много нови случаи има в София - 607, след това се нареждат Пловдив със 183 и Варна със 142. Няма област без нови случаи, като най-малко положителни проби са открити във Видин - 4, и Търговище - 5. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 255 381.  Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 34 237. Увеличава се обаче и броят на настанените в болница - 5 307, от които 440 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 365.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1 638 души, така общият им брой достига 210 638.

Жертвите на болестта у нас са 10 506, 93 от които са от последното денонощие. 

Общият брой на имунизираните у нас е вече 268 544, като лицата със завършена втора ваксина са вече 41 8736 712. Само за последното денонощие има 20 376 поставени ваксини срещу COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама