Банкси се призна за автор на графита върху затвор в Рединг

12:05, 05 мар 21 / Любопитно 25 3454 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Британският стрийт художник Банкси призна авторството на графит, сътворен върху затворническа стена в английския град Рединг, където е излежавал присъда Оскар Уайлд.

Творбата, за която ви разказахме преди дни, изобразява затворник, който бяга от тъмницата с помощта на вързани един за друг чаршафи. Към последния е закрепена пишеща машина.

Банкси потвърди авторството с видео в Instagram и проследяващо етапите от създаването на картината. Тя е била направена с помощта на аерозолни бои, трафарети, валяк с боя и вода.

Видеото на Банкси е придружено със заставката и звука от образователна телевизионна програма на популярния в миналото американски живописец Боб Рос /1942-1995/. Той сякаш подробно коментира всяко движение на британеца по време на творческия му процес. И така на затворническата стена се появява бягството на затворника в раирани дрехи и импровизираното въже от чаршафи.

Сюжетът е може би препратка към биографията на Оскар Уайлд (1854-1900 г.), който е бил един от най-известните затворници на Нейно Величество в Рединг. Поетът прекарва там зад решетките година и половина, като наказание за любовна връзка с друг мъж. След освобождаването си Уайлд пише стихотворението „Балада за Редингската тъмница“.

Рисунка на Банкси „киха” от стена на къща в Бристол

Затворът в Рединг, британски град, разположен на около 70 километра западно от Лондон, не приема осъдени от 2013 година. Министърът на правосъдието трябва да реши този месец дали зданието да бъде реконструирано и преобразено в място за спектакли, съобщи Нова телевизия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама