След скандали като за последно: Депутатите отказаха директни преговори с Русия за ваксина

12:35, 05 мар 21 / Политика 25 4552 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След скандали като за последно депутатите отхвърлиха предложението на БСП страната ни да предприеме действия за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”.

Нападки и предизборна кампания от трибуните на парламента

Обсъждането на доставката на ваксини от Русия в последните минути на сегашния парламент приличаше по-скоро на предизборна кампания, отколкото на дебат. 

Започва предизборната кампания

Нинова обвини правителството на премиера Бойко Борисов, че се е провалило във ваксинационния план. Уважаеми граждани, когато решите, че сме достойни да управляваме страната и ни дадете доверие, надяваме се това да е след 4 април тази година, едно от първите неща, които ще направим е да предприеме стъпки за свободен избор на всякакви ваксини и договаряне за внос на руската ваксина в България“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според БСП с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като има забавяния и нерегулярни доставки на вече утвърдените ваксини. Те дадоха пример с Унгария, която си набави руска и дори китайска ваксина, възползвайки се от правото си самостоятелно да договоря покупката извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Според управляващите обаче така ще се наруши националното ни законодателство, което не позволява препарати, резултат от биотехнологии, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата.

Чия ще е отговорността, ако ние в Народното събрание решим да пристъпим правилата и осигурим ваксини чрез преговаряне директно с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване. Ако се случат усложнения – кой ще бъде отговорен за това?“ каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

Големите кавички

ДПС пък обвиниха управляващите в кражба на идеи. Според тях управляващото мнозинство, преформатирайки решението за руската ваксина се опитва да си припише заслугите, правейки го по начина, по който го прави през целия този мандат. „За съжаление, това Народно събрание ще завърши с надцакване“, изтъкна Нигяр Джафер от ДПС.

А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова изпълнителната власт да спре с  предизборната кампания от джипката на премиера Бойко Борисов и отправи остри критики към управлението на влстта. 

„От 10 години няма проведени реформи, икономиката е на батерии. Най-големите инвеститори се оказват българските емигранти. Държавата е в хаос и единичните решения на достигналите краен предел проблеми, създават впечатление за политика и управление на оцеляването“, каза още той. 

Снимка: БГНЕС

В крайна сметка мнозинството промени проекторешението на БСП и възложи на Министерски съвет да предприеме консултации с Европейската комисия, с които да проучи възможността за покупка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС, без да се упоменава изрично руската „Спутник V”. Според ЕК държавите-членки са в правото си да се снабдяват и с други ваксини, но на собствена отговорност. 

При гласуването от БСП напуснаха залата, предаде БГНЕС.

Вчера темата скара и депутатите от Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo в Нaрoднoтo cъбрaниe. Тогава от левицата отново напуснаха заседанието.

Да владееш кризата - ама с ваксини назаем

Припомняме, че миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска правителството веднага да започне преговори за внос на руската ваксина. ЕК засега не предвижда преговори за „Спутник V“. Досега Комисията е сключила шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция. Към момента само две държави са сключили преговори с Русия за доставка на ваксината - това са Унгария и Словакия. Във втората държава едностранното решение на словашкия премиер Игор Матович да направи тайна покупка доведе до политически скандал. 

Междувременно Европейската агенция по лекарствата вчера започна оценка на руската ваксина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама