Говоренето на политиците: омаловажаване на речта и езикова агресия

15:03, 05 мар 21 / Политика 25 3061 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Готови сме да направим парламентарни езикови дневници - има толкова отклонения, груби прояви на речевия протокол. И през последните години политиците успяха да омаловажат българската реч, да изричат думи, зад които съдържателността е сведена до най-ниското равнище... Най-страшното е, че хора с вулгарно и цинично мислене, с арогантно поведение, не преценяват на кого, с кого и къде говорят, коментира пред БНР доц. Владислав Миланов, езиковед и преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“.

По думите му политическото се е наложило над мъдрата реч. „Публични лица си позволиха говорене, неуместно за институционалната им отговорност. Нашите изследвания отдавна не търсят задълбочеността, подходяща за такъв тип публично говорене, защото примерите не дават повод за това. С моите студенти не говорим за езикова култура. И последният парламент не успя да утвърди умерен тон, не даде израз на стилното държавно присъствие“.

Най-притесняващи са тенденциите към езиковата агресия... Липсва усет кое и кога е уместно, което поставя големия въпрос за отговорността на хората, които ни представляват. Никой не може да преобрази речта така, както политиците го правят... Политиците и в това Народно събрание се научиха да се крият зад думите и да внушават това, което ги обслужва“. 

Очакват се разработките на 23 езиковеди от европейски страни, които обобщават политическата реч. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Главанак 15:16, 05 мар 21

Когато сме си избрали диктатор, на когото все някой друг е виновен/ най-често комунистите/, който е прочел една единствена книга, на когото езикът е мафиотски, какво друго да очакваме! Даже и най- интелигентните, най- умните, най- образованите хора започнаха да си служат с езика на агресията!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама