В МВнР се учудиха от позицията на двамата американски сенатори

19:11, 05 мар 21 / Политика 25 2288 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В деня, когато започна предизборната кампания у нас, двама американски сенатори разпространиха критична позиция. Двамата са Боб Менендес и Джим Риш, демократ и републиканец. В изявлението си посочват, че корупцията у нас, западащата медийна свобода, политизирането на правораздаването и други заплахи за върховенството на закона са сериозни предизвикателства пред отношенията между САЩ и България.

Американски сенатори към България: Корупцията и западащата медийна свобода заплашват отношенията ни

Твърденията им отекнаха и в страната ни. Пръв въпроса повдигна държавният глава Румен Радев. Според него позицията представлява „съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ”. Президентът посъветва правителството щом не се вслушват в него, поне да го направят с препоръките на нашия стратегически партньор.

В отговор от ГЕРБ бяха категорични, че не става дума за позиция на Сената, а за лично мнение на двамата сенатори. Те обвиниха Румен Радев, че се е включил в предизборната кампания и за пореден път е намерил повод да очерни страната ни.

ГЕРБ: Двама сенатори изказаха позиция за България, не Сенатът

Официална позиция дойде и от външното ни министерство. От ведомството изразиха учудване „по повод личната позиция на двамата сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения“.

Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас”, заявиха от външно.

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени”, подчертаха от министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама