Ад в морето: 2600 телета плават на два кораба, връщани от пристанище на пристанище вече 2 месеца

09:30, 06 мар 21 / Свят 25 2904 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От средата на декември два кораба с над 2600 телета на борда обикалят Средиземно море. Животните са били предназначени за продажба в страни извън ЕС, но са били върнати от Турция, Либия и от всички пристанища, на които корабът опитва да акостира след това, заради предполагаемо огнище на болестта син език, апелираха от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

Болестта син език е предавана от насекоми, която лесно може да се разпространи сред животните на плавателния съд, ако има болно животно. На този етап не е ясно дали животните наистина са заразени с болестта или опасението за това идва, защото животните са дошли от район в Испания, където се твърди, че има такова огнище.  

Според актуалната информация, един от корабите вече е акостирал на брега на Испания, от където е тръгнал и испанските власти твърдят, че животните са в лошо здравословно състояние, причинено от дългото пътуване. Въпреки това обаче, операторът на кораба приема, че животните са здрави и иска да продължи да се опитва да ги продаде в страните извън ЕС! 

Междувременно вторият кораб все още е в Средиземно море. Храната и водата на кораба стават оскъдни. Съдбата на животните и на двата кораба е неясна.

Този случай за пореден път показва, че е необходима спешна забрана за транспортиране на живи животни с кораби и до трети страни“, категорични са от организацията и припомнят, че това не е първата трагедия по море и суша при транспорта на животни на дълги разстояния.

Последният случай в подобен мащаб беше с румънския кораб с овце „Queen Hind“, който корабокрушира близо до Констанца през 2019 г. и само малка част от овцете бяха спасени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама