И знаковото дело "Чората" приключи по давност без наказания

21:22, 05 мар 21 25 1876 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изтекла давност на знаковото дело за смъртна на Ангел Димитров-Чората през 2005 г. спаси от наказания петимата подсъдими, които Върховният касационен съд за втори път призна за виновни в убийство по непредпазливост. С решението на тричленния състав на ВКС от днес 16-годишната съдебната сага приключва без осъдителни присъди.

Съдът прекрати легендарното дело "САПАРД" заради изтекла давност

Този процес срещу бившите полицаи Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски се превърна в диагноза, след като една и съща съдебна система първо окончателно ги оправда през 2011 г., след това възобнови делото по искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, за да ги осъди през 2019 г. окончателно на 7 г. затвор. Веднага обаче делото отново беше възобновено. Парадокасно - по настояване от Цацаров, пише "Сега".

За толкова години процесът за смъртта на Чората претърпя всякакви обрати. Първоначално петимата полицаи бяха признати за виновни от Софийския военен съд за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд, след което бяха намалени наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС накрая окончателно ги оправда през 2011 г.

Три години по-късно Европейският съд по правата на човека в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките и близо 35 000 евро разноски. След решението на ЕСПЧ бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото. 

Същият върховен съд, който преди години ги оправда окончателно, през 2019 г. осъди бившите полицаи на 7 г. лишаване от свобода. Веднага след решението на ВКС обаче главният прокурор Цацаров отново поиска делото да се възобнови, тъй като според него съдебният състав е постановил решението си при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Пускат на свобода полицаите, осъдени за смъртта на Чората

С решение от 5 март 2021 г. тричленният състав на ВКС приема, че петимата подсъдими са извършили непредпазливо убийство чрез бездействие. То се е изразило в това, че след поставяне на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му. Нарушен е общият принцип за дължимата грижа, категорични са върховните съдии.

В мотивите се казва, че след като подсъдимите са възприели виковете на пострадалия, недвусмислено насочващи към затруднение в дишането, което състояние принципно е животозастрашаващо, са били длъжни, изхождайки от общовалидното правило за полагане на дължимата грижа, да вземат всички предпазни мерки, така че да попречат на настъпването на общественоопасния резултат – смъртта на пострадалия – например да го обърнат по гръб или настрани, да го изправят и дори да му свалят белезниците. Всеки един от тях е могъл да стори това, доколкото не е имало причини от обективен характер, които да са им попречили. Именно поради тяхното противоправно бездействие е настъпил общественоопасният резултат.

В крайна сметка обаче ВКС приема, че за извършеното престъпление е изтекла давността за наказателно преследване, поради което подсъдимите са признати за виновни, но не са наказани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама