Коронавирусът у нас: Отново скок на новите случаи

12:25, 06 мар 21 25 2382 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

3004 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 16 876 теста, което значи, че положителните проби са почти 18%.

През последните 24 часа са починали 65 души, а излекуваните са 1280. В интензивни отделения са 437 пациенти, общо хоспитализираните са 5463. Най-много новозаразени има в столицата - 734, следват областите Бургас - 428, Пловдив - 208 и Стара Загора - 121.

През изминалото денонощие са поставени 15 920 дози ваксини. Така общият брой на ваксинираните у нас вече е 284 464.

Две хакерски атаки срещу онлайн системата за ваксиниране

Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Прогнозите на учените са, че в началото на 2022 г. проблемът Covid-19 няма да е изчезнал. Той ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон. Но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла. По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

Ограничителни мерки при влизане в Румъния от тази вечер

От 21.00 ч. тази вечер при влизане в Румъния ще бъдат в сила ограничителни мерки, защото България е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона. Пристигащите от нашата страна, които представят отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), подлежат на домашна карантина от 10 дни, съобщиха от МВнР.

Ако престоят е до три дни (72 часа) и е представен отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама