Ще скочат ли цените у нас след приемане на еврото?

18:20, 06 мар 21 / Политика 25 2976 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период за адаптиране. Спекулирането с цените е възможно и сега, и след приемането на еврото. Аз съм скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото. Това каза пред NOVA NEWS бившият финансов министър Милен Велчев.

Според него спекулацията няма да бъде позволена от свободния пазар, макар че недобросъвестни търговци винаги ще има, но затова има и държавни органи, които да следят.

Властта очаква да влезем в еврозоната през 2024 г.

Относно кредитите Велчев е убеден, че след приемането на еврото няма да пострадат нито кредитополучателите, нито банките. „Влизането в Еврозоната е поставяне на цел, но това не е императив и различните управления на страната може да имат различно отношение към нея. Някое може да реши да забави влизането", отбеляза бившият финансов министър.

Според него възстановяването от икономическата криза, вследствие на пандемията, не се развива толкова бързо, колкото се е очаквало и това ще продължи. „Когато икономиката е в спад, финансовият министър няма право постоянно да казва „не“. Двамата финансови министри на България през последните месеци могат да бъдат поздравени за действията си“, категоричен е Велчев. Но той е убеден, че намаляването на ДДС за определени стоки е било грешка, защото след изтичането на срока ще има натиск намалената ставка да продължи да действа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама