Цезар не е над граматиката

10:00, 07 мар 21 / Политика 25 3406 Шрифт:
Симеон  Иванов

Caesar non est supra grammaticos“ – в превод „цезар не е над граматиката/граматиците“ е латинска поговорка, станала популярна през 1414 г. На църковен събор в Констанц император Зигисмунд Люксембургски объркал членуването на дума в латинския език, след което бива поправен от един от съветниците си. Ядосан на своеволието, Зигисмунд заявява, че след като той като император употребява думата по този начин, то тя трябва да бъде записана в речниците така, както той предпочита.

В този момент един от делегатите, смел епископ, се възмутил и започнал да скандира, че цезар не е над граматиката. В крайна сметка думата запазила оригиналния си вид, а поговорката станала нарицателно за значението на грамотното изразяване и за това, че правилното употребяване на езика е над властта, а не обратното.

Разказвам това във връзка с пунктуационна грешка на ГЕРБ още в началото на предизборната кампания, на колаж с лика на Бойко Борисов.

На урок по български език: Кампанията на ГЕРБ започна с… пунктуационна грешка

Ясно е, че грешката не е направена персонално от премиера, а от работещите в предизборния щаб и неговите пиари, които се грижат за комуникацията в социалните мрежи. Въпреки това, снимката остана неоправена повече от 24 часа, а това е сигнал поне за няколко неща.

Скритите предизборни послания

Самата пунктуационна грешка е красноречива за културата, отношението към детайла и нивото на контрол в партия ГЕРБ. Да слушаме как говорят за култура и образование като за приоритети, ще изглежда някак нелепо занапред. В крайна сметка именно ГЕРБ е партията с най-голям административен капацитет, а след толкова време на власт се предполага, че трябва да имат достатъчно подготвени кадри и работеща вътрешнопартийна система, която да не допуска грешки от толкова елементарно естество.

В контекста на европейската политика и политически маркетинг подобна грешка е недопустима. В допълнение, естетическата и топографска стойност на колажа издават лош вкус, липса на креативност и ретроградност в подхода. Придружаващият слоган „работа, работа, работа“ пък вече е изтъркан, очевидно в партията има и дефицит на нови идеи.

От ГЕРБ също трябва да са наясно, че като фаворити на политическата сцена са наблюдавани под лупа. Ако някоя от малките партии допусне подобна грешка, едва ли ще създаде подобен отзвук. Но тук говорим за колаж, на който е премиерът на България.

Основният проблем, както и най-обидното, всъщност е съвсем друго. Фактът, че колажът с грешката стоя повече от ден на страницата на ГЕРБ, без да бъде поправен, изтрит или променен, а за него няма как да не са разбрали бързо в партийната централа. Това издава особена форма на непукизъм и неуважение към основни ценности, които можем да причислим към предизборните им послания. Само по себе си това е послание към образованите и взискателни български граждани – в своите разбирания, някои хора от ГЕРБ са над граматиката.

Цялата ситуация поражда и два въпроса. Първо, как се възприема от електората на ГЕРБ тази пунктуационна грешка да краси страницата на партията в продължение на повече от ден? И второ, ще последва ли реакция от премиера? В крайна сметка той се слави със своята безкомпромисност към екипа си, така че би било интересно какви ще са последствията и дали изобщо ще има такива.

Правилата на предизборната кампания

Когато се изучават предизборните кампании в университета се обръща внимание на четири аспекта, които се явяват основополагащи от теоретична гледна точка – послание, медии, финанси и не допускай грешка (на английски тази система е известна като „the four Msmessage, media, money, make no mistake“). За успешната предизборна кампания се изисква комбинация от всички аспекти като същинската липса на един не може да бъде изцяло компенсирана от другите.

Очевидно добре запознат с това, в интервюто си за БНР Георги Харизанов обърна внимание на четвъртия аспект и заяви, че основната цел на ГЕРБ е да не допуска грешки в хода на предизборната кампания. Е, това вече се случи, а символиката на самата грешка, както и най-вече непукизмът към нея, са много повече от просто една пропусната запетая. Именно ГЕРБ, в ролята си на първа сила, е партията, която трябва да залага тенденциите в българската политика. Не говори добре, когато виждаме подобно отношение именно от тях и то във времена, в които нивото в политиката е от най-значимите проблеми.

Тактиката на ГЕРБ – да не се правят грешки

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама