Една година ходене по острието на COVID-19 и мерки като руска рулетка 

10:00, 08 мар 21 25 3517 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На 8 март преди точно една година в България бяха установени първите два случая на заразени с коронавирус - в Габрово и Плевен. Неподозиращи какво се задава, всички се бяха втурнали по заведения и дискотеки, за да честват празника на нежния пол. 

Пълното затваряне….

Затворено до второ нареждане

Броени дни по-късно парламентът обяви извънредно положение и последваха заповеди и забрани от здравния министър (по това време все още Кирил Ананиев) - свободното движение бе забранено, затвориха се градове, маските станаха задължителен аксесоар и ту трябваше да ги носим на открито - ту не трябваше, ходенето в парка без куче или дете се третираше като правонарушение и се глобяваше. 

Затвориха магазини, молове, заведения, дискотеки, барове, хотели, театри, кина и дори детски градини и училища. Пътуването се превърна в мираж за всеки, независимо от финансовото му състояние. 

Светът спря със затаен дъх в очакване на невиждана досега буря. А гръмкият глас на ген. Венцислав Мутафчийски сякаш все още кънти в ушите ни  от онзи незабравим среднощен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ), когато той призова за възможно най-строгите мерки и предупреди, че ни предстоят времена на изпитание и наред с икономическите загуби ще се простим с човешки животи на хора, които обичаме. 

Снимка: БГНЕС

И докато съседните държави имаха изготвен метод за справяне с кризата и последователен план за излизане от нея, то у нас първо овладяха ситуацията, а след това властта започна хаотично да играе на руска рулетка по острието на коронавируса, без ясен план за действие. Ден за ден научавахме за ново разпускане или затягане на мерките. Паричните помощи се разпределяха и увеличаваха едва когато някой сектор надигнеше силен глас в ефира на медиите. 

Големите кавички

У нас всичко е наопаки - на заведение може, в болница - не!

Към момента жертвите на коронавируса са над 10 хиляди, а броят на заразените стремглаво расте нагоре всеки изминал ден. На фона на това „новият“ здравен министър проф. Костадин Ангелов, който е и водач на листата на ГЕРБ във Великотърновския регион, бодро поддържа зададения от премиера Бойко Борисов тон и ни уверява как всичко е под контрол. А министър-председателят както предупреждаваше, че пандемията не е отминала и март ще е критичен, така предизборно още на първия ден от месец заръча заведенията да отворят на 1 март, а дискотеките и баровете няколко седмици след това (ако ситуацията позволява) и „повече на тази тема да не се говори“

Междувременно от днес спират плановият прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната. 

Улисана в убежденията си на това как в заведенията и дискотеките, ако се спазват всички мерки не било толкова опасно, то властта сякаш забрави, че има и много други заболявания, които не могат да бъдат игнорирани и не изчезват с появата на коронавируса. 

Здравето на хората, което уж винаги е било приоритет за управляващите, неусетно мина на заден план. А подобни забрани за много хора биха означавали риск за тяхното здраве и живот. Това доказа за пореден път, че здравето и живота на хората, очевидно отстъпиха пред политическите амбиции

Снимка: БГНЕС

Процесът на имунизация 

Що се отнася до процеса на имунизация, и той, като всичко останало у нас, върви в обратен ред. Уж първоначално здравните власти стриктно следяха за спазването на националния ваксинационен план, в същото време при липсата на достатъчно ваксини решиха изненадващо да обявят масова ваксинация и да отворят т.нар. „зелени коридори“. Очаквано това доведе до пълен хаос и пререждане на възрастните хора. (За съпоставка, в редица европейски държави като Германия, Дания, Франция, Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Австрия, Белгия, Швейцария и др., най-възрастните хора са в приоритетните групи за имунизация).

Да владееш кризата - ама с ваксини назаем

Това решение също постави ред морални въпроси относно отговорността за ситуацията, в която възрастни и болни чакат на опашки пред болниците. Да не говорим и че много от пунктовете за ваксинация нямат необходимия достъп за хора с увреждания.  

Сега онлайн може да запазваме час за ваксинация, но на същия принцип - който превари, той завари. Така отново добрите намерения и план се превърнаха в недомислено надбягване с коронавируса.

На фона на предстоящите парламентарни избори остава само да се надяваме, че властта все пак ще прояви някакъв разум и няма да се върнем в най-мрачните картини от историята на заразата у нас….

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама