Продукти, подобряващи здравето на жените

19:05, 08 мар 21 / Любопитно 25 3311 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жените, които искат да поддържат и подобрят здравето си, трябва да включат в менюто си храни с високо съдържание на желязо, с лецитин, фибри и йод, както и богати на витамини С и Е, съобщиха за РИА Новости услугите "SberZdorovye" и "SberMarket".

„Има особености в храненето на жените - те се нуждаят от определен набор от витамини и минерали. Необходимо е да консумират храни, богати на желязо. Те предотвратяват развитието на анемия и подпомагат работата на сърдечно-съдовата система“, коментира Маргарита Макуха, диетолог в SberZdorovye. Към тези продукти се отнасят: нетлъсто говеждо, пилешко и телешки черен дроб, какао, спирулина, мекотели, леща, морски водорасли и сусам. 

8 март – Международен ден на жената

За общо здраве жените се нуждаят от полиненаситени мастни киселини, на които са богати мазни морски риби - те допринасят за нормалния синтез на хормоните, поддържат здрави и млади кожата и косата. Продукти като водорасли, калмари, скариди, съдържащи достатъчно количество йод, подобряват метаболитните процеси в организма и помагат за предотвратяване на ракови патологии.

За синтеза на женските полови хормони трябва да се включи в храненето лецитин - той може да се намери в яйцата и някои растителни масла, например слънчогледово или соево.

Спанакът, пшеничният зародиши, цитрусовите плодове и елдата съдържат витамин С, който е мощен антиоксидант, и витамин Е, който е особено необходим по време на бременност. В менюто на бъдещите майки трябва да присъства фолиева киселина - тя се намира в черния дроб, спанака, орехите, лешниците и мазната извара.

Според изследването средната цена на кошница за храна за здравето на жените е 2,3 пъти по-висока от тази на продуктите за здравето на мъжете, пише БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама