Почти една трета от световните дестинации са затворени за туризъм

20:10, 08 мар 21 / Свят 25 1566 Шрифт:
Ирина Иванова

Почти една трета от дестинациите по света в момента са напълно затворени за международни туристи заради пандемията, съобщиха от ООН. 

Първоначално правителствата започнаха да облекчават ограниченията за пътуване, но обърнаха тенденцията след появата на нови вирусни щамове и поради „постоянната сериозност на епидемиологичната ситуация“, се казва в доклад на Световната туристическа организация (UNWTO), базирана в Мадрид.

Споделеното пътуване няма да се наказва

В началото на февруари 69 дестинации от 217 страни по света, или 32%, бяха напълно затворени за международен туризъм - включително 30 в Азия и Тихия океан, 15 в Европа и 11 в Африка. Това е спад от пика през май 2020 г., когато 75% от дестинациите по света бяха напълно затворени, но покачване от ноември, когато 27% бяха затворени.

От ООН заявиха, че има тенденция към „по-нюансиран, доказателствен подход и подход, основан на риска“ към ограниченията за пътуване, като например изискване международните туристи да предоставят отрицателен тест при пристигане.

Снимка: CanStockPhoto

Около една трета от световните дестинации вече имат изисквания за представяне на отрицателен тест при пристигане, често комбинирани с карантина. „Ограниченията за пътуване са широко използвани за ограничаване на разпространението на вируса. Сега, докато работим за рестартиране на туризма, трябва да признаем, че ограниченията са само една част от решението“, заяви в изявление ръководителят на UNWTO Зураб Полиликашвили.

София в Топ 50 на най-популярните места за 2021 г.

Пристигането на международни туристи е спаднало с един милиард, или 74%, през 2020 г., според UNWTO, която я нарече „най-лошата година в историята на туризма“.

Пандемията струва на глобалната туристическа индустрия $1,3 трилиона загубени приходи през миналата година, повече от 11 пъти загубата, регистрирана по време на световната финансова криза през 2009 г., пише БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама