375 деца от уязвими семейства получиха подкрепа от А1 и НАПГ през 2020 г.

11:06, 09 мар 21 25 1960 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

375 деца, отглеждани от 253 родители в семейства в риск, бяха подкрепени от Националната асоциация за приемна грижа и А1 през 2020-а година чрез инициативата „Родители+“. Извънредното положение, свързано с пандемията от COVID-19, допринесе за влошаване на ситуацията на много семейства и повиши рисковете от раздяла с децата им, което значително увеличи нуждата от финансираната от А1 програма. Средствата за „Родители+“ са събрани чрез кампания, по време на която А1 даряваше на НАПГ по 1 лев за всяко сваляне на първото по рода си приложение А1 SmartAD.

С набраните средства през 2020-а година НАПГ даде старт на програмата, в рамките на която приемни родители, обучени за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители, чиито деца растат в бедност. Програмата „Родители+“ обхваща 14 областни града в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Силистра, Враца, Видин, Монтана, Пазарджик, Кърджали, Добрич, Смолян и Хасково.

„Изминалата 2020-а година беше изключително необичайна и предизвика турбуленции във всички аспекти на живота. Радваме се, че с „Родители+“ успяхме да облекчим ситуацията на стотици семейства в риск и да помогнем за това да отглеждат по-добре децата си въпреки трудностите. До края на годината ще инвестираме близо 100 000 лева, за да намалим опасността от раздяла между родните семейства и техните деца, защото вярваме силно в каузите, които подкрепят развиващата семейна среда,“ коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

Вярвам, че родителите трябва да бъдат насърчавани да са отговорни и грижовни към децата си и в това е основната ни цел с развитието на програмата „Родители+“. Радвам се, че можем да разчитаме на нашите дългогодишни партньори от А1, за да продължим да помагаме за това повече деца да имат сигурно и спокойно детство,“ каза Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа.

В рамките на 2020-година в 73% от подкрепените от инициативата семейства поне един представител е останал без работа и доходи, а средният месечен доход на подпомогнатите домакинства е бил 398 лева. В близо 73% от случаите семействата в нужда се крепят само на един родител, а близо две трети (63%) от семействата, на които програмата е помогнала през миналата година, са многодетни – с три и повече деца. Изводите на социалните сътрудници, провеждащи „Родители+“, са, че основните проблеми пред биологичните семейства в риск са липсата на социални умения и умения за грижа за децата, неумение за разпознаване на проблемите и трудностите пред децата. В допълнение към ограниченията и социалната изолация при близо 40% от уязвимите семейства има опасност от насилие.

208 от подкрепените от НАПГ и А1 деца са във възрастта от 0 до 4 години. Останалите са в училищна възраст или във възраст за посещаване на детска градина. Предоставяната подкрепа най-често е в натура, като с пари за храна са подкрепени 178 семейства. „Родители+“ e подпомогнала и редица семейства със средства за дрехи и обувки, като за 24 от децата те са били за специални обувки за рехабилитация. На 77 деца – новородени и малки деца, са закупени памперси и принадлежности за бебета. На 39 от тях са закупени втора употреба кошарки и легла. По програмата „Родители+“ 81 от уязвимите семейства бяха подпомогнати и със заплащане на сметки за електричество, а на 39 родители са предоставени средства за издаването на лични и други документи, включително за медицински изследвания на децата за ползване на помощ от общините.

А1 дългосрочно подпомага инициативите на НАПГ, насочени към увеличаване на броя на децата в България, които растат в развиваща семейна среда. През последните 10 години А1 е инвестирала общо над половин милион лева за каузата на приемната грижа у нас под различни форми на финансиране.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама