Съдът критикува държавата за несъбрани над 300 млн. лв. от „Еврофутбол“

15:53, 09 мар 21 25 2544 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Административният съд в София отхвърли огромна част от претенциите на свързаното с бизнесмена Васил Божков „Еврофутбол“ ООД, но остро разкритикува действията на държавата в лицето на Министерството на финансите, които са довели до неплащането на милиони данъци и такси.

Магистратите приемат за законен акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който са установени неплатени държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета за периода за близо 300 млн. лв. Отменен е акт за малко над 30 млн. лв. такси и лихви.

Бивш мениджър в „Еврофутбол“ оглави партията на Васил Божков

И макар и да се произнася в полза на НАП, съдът не спестява критики за това как функционира държавната машина и обръща специално внимание и на бившия финансов министър Владислав Горанов, макар и да не го назовава поименно. Съдията подчертава, че законът изобщо не е ясен. Не само поведението на „Еврофутбол“ противоречи на закона обаче, пише съдът. Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период - повече от 5 години - спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта, пише „Сега“. 

Абсолютна свинщина е това“

Темата коментира и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който определи това като „крещящ пример за целия корумпиран модел, който ни управлява“. Според Иванов думите на съда са меки, защото става дума за напълно целенасочено създадено двусмислие в закона, което да позволи плащането на по-малки такси за хазартната дейност, съобщиха от партията.

Абсолютна свинщина е това. 500 млн. лв., които не са отишли за пенсии, за заплати на учители, санитари, за детски и спортни площадки, не са отишли за медицински хеликоптери, за Бърза помощ. Ето това е Бойко Борисов. Ето това те наричат „работа, работа, работа”. Корупция, корупция, корупция. Рушвети, рушвети, рушвети. Тази свинщина трябва да бъде прекратена”, заяви Христо Иванов. Той припомни самите думи на Васил Божков, че всеки месец е плащал подкупи, които или е носил лично, или „разни дами са ходили да ги взимат от него, за да ги носят”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама