Прокуратурата поиска 12 години затвор за Йоан Матев

16:49, 09 мар 21 25 2090 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата поиска максималното по закон наказание от 12 години затвор за Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който издъхна от прободни рани в Борисовата градина на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина, съобщи БНР. В момента на убийството Матев е бил непълнолетен и по закон може да получи наказание от 5 до 12 години затвор.

В първите си обяснения пред съда, след като беше обвинен, Йоан Матев заяви, че е невинен и че върху брат му - Марсел, е бил оказан психологически и физически полицейски натиск, за да го уличи в убийството на Георги Игнатов.

С шествие отбелязаха 5 години от убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина

Делото е на финалната права на първа инстанция в Софийския градски съд. За първи път единственият подсъдим по делото даде обяснения пред магистратите, пише „Дневник“.

"Не съм извършил това, в което ме обвиняват. Разбрах за убийството от медиите и социалните мрежи", заяви Йоан Матев. Той твърди, че не е бил на местопрестъплението и не е извършил убийството. "Ходих на тенис тренировки от 10:00 до 12:00 часа. После излизах да обядвам и след това се връщах за следобедни тренировки. Понякога тичах сам в парка. Родителите са ни карали и взимали от тренировки. Не съм отсъствал от училище, за да се крия", обясни Матев пред магистратите.

"Брат ми е бил тормозен в полицията и е наговорил глупости за случая. Не мога да си представя така да посегна на човек", подчерта подсъдимият.

Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят. Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 година, но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението в хода на разследването. Братът на подсъдимия - Марсел Матев, е завел полицията до мястото, където е скрито оръжието на престъплението - нож. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според разследващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството.

На днешното заседание Матев обясни промяната във външността си с това, че е сменил и спорта, който тренирал, и добави, че го е правил няколко пъти, както всеки тийнейджър.

В училището му били разпространени снимки на "тичащото момче" и днес Матев каза, че многократно е бил питан от съученици дали има нещо общо със случая, но не се притеснил, защото твърди, че не той е извършителят.

През декември 2016 година разбрал, че негови бивши съученици са били разпитвани по случая. Два месеца по-късно е арестуван и от разследващите разбира, че показания е дал и брат му, съобщава БНР. Според подсъдимия, брат му е бил подложен на физически и психически тормоз и въпросът пред него е бил поставен с два варианта - или да посочи Йоан Матев като извършител, или ще бъде обвинен той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама