Над 1 млрд. лв. са дадени на пенсионерите в пандемията

10:41, 10 мар 21 / Политика 25 2934 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, причинена от коронавируса. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет, съобщиха от правителствената служба.

Пенсионерите може да получават по 50 лева и след март

През месец април ще изплатим и по 120 лева на 392 000 пенсионери, които имат пенсия между 300,01 лв. и 396 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване“, добави министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в хода на правителственото заседание.

Борисов съобщи и че с 35 млн. лева ще бъдат подпомогнати семействата на всички първокласници и осмокласници през новата учебна година. По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева. Средствата ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

С още над 2 милиона лева правителството ще подпомогне изграждането и ремонтните дейности на детски градини и училища в цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама