С наблюдателна кула в кв. „Факултета“ ще следят за горенето на отпадъци

10:49, 11 мар 21 / София 25 3353 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Наблюдателна кула вдигат в столичния квартал „Факултета“. Тя ще следи дали се изгарят опасни отпадъци. „Ще имаме наблюдение в оперативния дежурен център в общината и в пожарната. Идеята е камери да улавят нерегламентираното горене, дават сигнал към нас, екипи на пожарната и столичния инспекторат вземат мерки по прекратяването на това горене“, обясни пред bTV Красимир Димитров - директор на „аварийна помощ и превенция”.

Системата се включва в мерките за опазване на чистотата на въздуха, посочи той. Наблюдението ще е постоянно – 24 часа в денонощието. Кулата започва да работи в края на март.


Снимка: btvnovinite.bg

Българи създадоха мрежа, която не пропуска мръсния въздух в помещението

На шега жителите на „Западен парк“ и „Красна поляна“ обясняват, че буквално виждат въздуха, който дишат. Основният замърсител е съседният квартал „Факултета“. Част от къщите там се отопляват с текстил и автомобилни гуми. Горенето на кабели пък е бизнес.  За отопление се ползва дори стара дограма, която се продава специално за огрев.

В борбата с мръсния въздух от Столична община започнаха инсталация на филтри по комините, а групата за артпровокации Destructive Creation стигнаха още по-далече - подариха парна инсталация на 4 къщи. Целта - демонстрация как да намалим вредните емисии. За жалост къщите с парно във „Факултета“ и до днес си остават само 4.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама