Кладенец за пари ли е Летище София?

17:10, 11 мар 21 / Новият парламент 25 4251 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Търгът за Летище София стана повод за нападки срещу ГЕРБ от страна на „Демократична България“ и БСП. 

Според съпредседателя на „Демократична България“ и водач на листите в 25 МИР-София и в Пловдив Христо Иванов българската държава се отказва от половин милиард лева от името на народа. По думите му тези пари са отишли в „поредния кладенец, в който изтичат нашите пари“. 

От обединението твърдят, че компапнията концесионер на летище София SOF Connect, зад която стои Meridiam Eastern Europe Investments, печели търга, въпреки че не предлага най-добрата цена и инвестиции.

Шефове на Летище София напускат тактически

Българската държава пренабрегва френски кандидат, който предлага два милиарда лева и дава концесията за милиард и 700 милиона лева, като за по-малко от месец процесът е задвижен и последва увеличение на таксите на пътниците между 60 и 90%“, разказва Ивайло Мирчев, който е водач на листата на коалицията в Бургас и трети в столичния 24 МИР. Според него държавата на практика подарява половин милиард лева на една конкрертна компания, като се отказва от събирането на концесионните такси за 10 години под предлог ковид кризата.

Христо Иванов определи това като класическа схема, зад която никой не знае кой стои. „Появява се призрак и за него започват да работят всички институции и регулатори“, посочи той, като коментира, че призракът се ползва от страхотна щедрост, но за сметка на народа.

И БСП имат мнение по въпроса

От БСП също побързаха да излязат с позиция, като подобно на „Демократична България“ твърдят, че с подписването на предварителния концесионен договор, „управляващите искат да приберат плащането по договора от 550 млн. без ДДС в бюджета, от багажника на джипката да раздадат парите преди изборите и да направят една огромна услуга на концесионера, като му опростят концесионните такси“. 

Как ще стане?

Искат да опростят на концесионера таксите за първите 10 години и те да се преместят за последните 10 години на договора. Тоест 10 години българският бюджет ще пие студена вода, след като джипката раздаде 550 млн. лв. без ДДС“, заяви на пресконференция водачът на листата в 15-и МИР - Плевен Румен Гечев, цитиран от пресцентъра на партията. 

Според социалиста не е случайно, че договорът е подписан през юли миналата година – в разгара на пандемията от коронавирус. Той обвини ГЕРБ, че поставя под риск въздухоплаването в България, българският износ и българският туризъм, тъй като промяната в летищните такси ще увеличи цената на билетите.

Снимка: БСП

От ГЕРБ виждат само ползи от концесията 

Според транспортния министър и водач на листата на ГЕРБ в Благоевград Росен Желязков парите от първоначалното концесионно плащане вече са разчетени в приходната част на държавния бюджет за тази година.

„Ако не влязат с какво ще бъдат заместени?“, попита той при евентуално разваляне на сделката. Процедурата е наблюдавана от Световната банка като консултант и е финансирана от множество международни финансови институции, които не финансират непрозрачни сделки, категоричен е Желязков. 

По думите му авиацията е един от най-засегнатите сектори в ковид пандемията, а пътникопотокът на Летище София е намалял. Това нямам как да не се отразява на паричния поток, коментира той, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

Транспортният министър заподозря коалиция между „Демократична България“ и БСП „в координирана акция, като партизански набег“. Според него двете партии, с едни и същи тези, атакуват с три „Н“ – некомпетентност, неграмотност и несъстоятелност елементи от сделката и подхода на българската държава за отлагане на годишните концесионни възнаграждения.

Той попита опозицията дали е вярно, че се водят разговори, че ако се постигне прекратяване на сключения договор, следващо правителство ще обяви нова процедура, със силно занижени критерии и ще предостави летището на друг оператор.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Калин 20:18, 11 мар 21

Иска им се на Демократична България и те да участват на софрата, затова трябва да се държат далеч от парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама