Коронавирусът у нас: Спират ваксинацията с „AstraZeneca“ заради починала жена

18:05, 12 мар 21 25 5456 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „АstraZeneca“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността, обявиха от правителствената пресслужба.

По-късно здравният министър Костадин Ангелов обясни причината - починала е 57-годишна жена след имунизиране с ваксината в Пловдив. Това е наложило спирането на прилагането на препарата у нас, каза пред журналисти той. По думите му през следващата седмица ще се изясни категорично дали има връзка с ваксинирането, предаде bTV. 

Жената е имала доста придружаващи заболявания. След ваксинацията вчера на обяд тя се е прибрала вкъщи, където след няколко часа получава задух. Обажда се на Спешна помощ, но когато екипът пристига, констатира смъртта. Към момента пряка причнно-следствена връзка за ваксинация – фатален край не може да се приеме. Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност.

"Нямаме притеснения за хората, които вече са се ваксинирали с „АstraZeneca“, посочи проф. Костадин Ангелов.

Отговорът на „АstraZeneca“

От „АstraZeneca“ твърдят, че данните им не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, за каквито случаи беше докладвано от няколко европейски държави през последните дни. Според анализа им няма повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава. 

Изявлението идва, след като няколко държави в Европа спряха разпространението на ваксината, след като споделиха опасения, че употребата й може да бъде свързана с повишен риск от неблагоприятни ефекти като кръвни съсиреци, предаде БНР. 

Данните от последното денонощие

3121 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен център. Направени са 17 277 теста, което означава, че положителните проби са над 18%.

През последните 24 часа са починали 95 души, а излекуваните са 1724. Продължава да расте броят на пациентите в болница – те са над 6600, като в интензивни отделения са 502 души. Най-много са новите случаи в София-град – 911. Следват областите Бургас – с 285, и Пловдив – с 255.

През последното денонощие са поставени 15 301 дози ваксини. Ваксинираните с две дози са вече близо 54 хиляди души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама