Затвориха ли театъра във Варна заради посещение на президента?

14:44, 12 мар 21 25 3751 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Неочаквано вчера варненският щаб за борба с разпространението на коронавируса спря за две седмици културния живот на града. Затворени бяха театри, кина, музеи и галерии.

В това число влезе насрочената за днес постановка по повод 100-годишния юбилей на драматичния театър „Стоян Бъчваров“, на която за почетен гост бе поканен президентът Румен Радев. Той е съобщил, че ще присъства, заради което представлението е било подготвяно спрямо изискванията на НСО. Това породи слух в общественото пространство, че културните мероприятия са спрени нарочно заради посещението на държавния глава. Особено предвид, че работата на ресторантите и моловете например не беше преустановена.

За тази теза свидетелства и протоколът, разпространен от театъра, на който се вижда, че заседанието на щаба е свикано специално заради културните институти. В единствената гледана точка е затварянето на културните и развлекателни институции до 26 март. Мотивът е „наблюдаваната тенденция през последните дни на повишаване на новозаразените и хоспитализираните с COVID-19“.

Решението на щаба моментално предизвика негативни реакция от страна на театралния бранш. Екипът на юбилейната постановка се е подготвял за нея дълго време и е вложил много усърдна работа. А освен това тя беше рекламирана широко.

Часове след въвеждането на забраната обаче последва отмяната ѝ. „Каквото и да направим, винаги е грешно. За да не се политизират въобще процесите, отваряме отново театрите“, заяви областният управител Стоян Пасев, цитиран от bTV.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:38, 12 мар 21

Радев защо си мисли, че света се върти около него? Егати световния конспиратор

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама