Лошото време се завръща

07:00, 15 мар 21 25 1571 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В понеделник времето в страната ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни в Западна и в Централна Северна България. С умерен до силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, а към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. По студения атмосферен фронт на много места в югозападните, централните и източните райони от страната ще прегърми. В източната половина от страната, през по-голямата част от деня вятърът ще е южен. Максималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, в Северозападна България и високите полета на Западна - малко по-ниски, предаде Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

В западната половина от страната е обявен код за валежи от дъжд. В областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас през деня ще духа силен южен вятър. Обилни валежи от дъжд ще има в Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Жълт код за силен вятър и обилни валежи от дъжд е обявен във Видин, Монтана, Враца, Пазарджик и Пловдив. А в София и областта ще има валежи от дъжд и сняг. През нощта срещу вторник студеният въздух ще обхване цялата страна.

Снимка: CanstockPhoto

Над Черноморието ще има значителна облачност, по-късно през деня с превалявания от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който вечерта ще отслабне и през нощта срещу вторник ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са между 11 и 16 градуса. Температурата на морската вода е 7-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, след обяд и през нощта срещу вторник - интензивни. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра - около 1 градус.

Във вторник ще преобладава облачно време, ще има и валежи. В Северна и Западна България все още са възможни по-съществени количества, в котловините и Предбалкана - от сняг, в останалите райони - от дъжд. В югоизточната част от страната преваляванията ще са на места и предимно слаби, от дъжд. С предимно умерен запад-северозападен вятър застудяването ще продължи и преобладаващите дневни температури ще са между 2 и 7 градуса, в югоизточните райони - до 10-11 градуса. В сряда валежите ще са на по-малко места, по-съществени ще са в Североизточна България; ще са предимно от дъжд, в Лудогорието и планините - от сняг. Главно над Южна България ще има и разкъсвания и намаления на облачността. Ще остане и ветровито, с температури, по-ниски от обичайните за средата на март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама