Коронавирусът у нас: В четвъртък може да се възобнови масовото ваксиниране

17:33, 15 мар 21 25 2486 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В сряда или най-късно в четвъртък се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата във връзка с безопасността на ваксината на „AstraZeneca“ и опасенията от странични ефекти и връзка със смъртни случаи, включително и у нас. При положително становище за препарата, прилагането му у нас може да бъде възобновено още в четвъртък, заяви пред журналисти в Кърджали здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов беше категоричен, че са „лъжи“ твърденията, че нашата страна е сключила договор само с „АstraZeneca“ и това е довело до бавните темпове на ваксинационната кампания у нас. От думите му стана ясно и че сме отхвърлили първоначалното разпределение на дозите, тъй като за България те щели да са твърде много – 36 млн., което щяло да доведе до „200 милиона“ по-голям разход: „Ще бъде ли това безстопанственост от моя страна – да“.

Затова и България поръчала 18 млн. дози – с идеята всеки от търсените 65-70% от активното население, които трябва да се ваксинират, да има избор между три вида ваксини – иРНК, векторна и антигенна. Защо обаче получаваме толкова малко ваксини? „Този въпрос не задавайте на министъра на здравеопазването“, заяви той, цитиран от bTV.

ЩАБЪТ ПРИ ПРЕМИЕРА

От Щаба докладваха на премиера, че ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол, България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти за битката с COVID-19, продължават също така доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 хил.

Премиерът Борисов изтъкна, че в повечето европейски държави ограниченията са изключително строги, а показателите за заболеваемостта – лоши. Министър-председателят акцентира, че страната ни е поръчала много повече от нужното количество ваксини, необходими за населението ни. Борисов подчерта, че скоро у нас ще пристигнат количества и от четвърта одобрена за ЕС ваксина, от която очакваме 2 млн. дози.

Борисов възложи на здравните власти да създадат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му, съобщиха от правителствената пресслужба.

КОНТРОЛИРАМЕ НАТИСКА

Според министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов натискът върху лечебните заведения е контролиран. „Разкриваме допълнителни легла, преструктурираме болниците, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област“, посочи здравният министър.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев обаче отбеляза, че обстановката в София е напрегната, като най-голям натиск има върху лечебните заведения за болнична помощ. В тази връзка със заповед от утре ще бъдат увеличени COVID-леглата във всички лечебни заведения с 20%. Днес предстои среща с директорите на големите болници, на която ще бъде направен анализ и ако е необходимо, ще има индивидуален подход към всяко лечебно заведение.

В СОФИЯ НИЩО НЕ ЗАТВАРЯ

На този етап не се налага затваряне на детските градини и спиране на учениците от 1. до 4. клас на територията на София, макар и да сме в лилавата зона на картата. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й броят на новозаразените в столицата се движи плавно, което предполага и гъвкави действия при налагането на противоепидемични мерки.

„На този етап са карантиринани само две детски гранини и едно училище, заради заразен персонал. Не се предвижда и затварянето на молове и фитнеси“, заяви Фандъкова, цитирана от bTV.Леглата за болни от коронавирус в общинските болници са почти изцяло заети, но уверението е, че ще бъдат разкрити още такива, за да се посрещне новата вълна на заболяването, уточни кметът.

ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ

През последните 24 часа у нас са регистрирани 679 нови случая на коронавирус при направени 3 759 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 18,06% от взетите проби са дали положителен резултат. 2153 от тестовете са по метода PCR, a останалите 1606 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 223, след това се нареждат Варна с 61 и Бургас с 56 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 278 557. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 42 090. Увеличава се и броят на настанените в болница - 7 101, което е със 153 повече за ден. Нараства и броят на настанените в интензивно отделение - 533. През последното денонощие при 10 медицински служители е Констатиран новият коронавирус, така общият брой на заразени медицински персонал е 10 801.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 584 души, така общият им брой достига 225 182.

Жертвите на болестта у нас са 11 285, 51 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 338 879 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 975 имунизации - 936 с ваксината на „Pfizer/BoiNTech”, 39 с тази на „Moderna” и нито една с тази на „AstraZeneca”. 58 417 души вече са получили по две дози от ваксина.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ЗАНЗИБАР

В предпоследния самолет от Занзибар са установени четирима българи с положителни за коронавирус бързи антигенни тестове, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако излязат положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. Доц. Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама