Какво стана с държавните бензиностанции?

15:00, 16 мар 21 25 3877 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Само за месец цената на горивата у нас се повиши осезаемо. Литър от най-масовия бензин А95 и дизел днес се продават за 2,04 лв., а в средата на февруари цената им е била 1,91 лв., което е ръст с 6,81%.

Сходна е ситуацията и при бензина А98, чиято цена нараства от 2,08 лв/л преди месец до 2,20 лв./л днес, като тук разликата е 5,77%. Най-голям скок в цената има при газта, като само за 30 дни тя бележи ръст от 8,25% и днес се продава за 1,05 лв./л, вместо за 0,97 лв./л, както е било в средата на февруари.

На фона на тази тенденция вчера някак между другото научихме, че е назначено ръководството на Държавната петролна компания - онази компания, която хем трябва да конкурира, хем да контролира останалите играчи на пазара.

Начело на компанията застава досегашният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев, а в Управителния съвет влизат още Ралица Георгиева, която ще е заместник на Илчев, и Радостина Белчева. Всички те са с мандат от 5 години. Голямата новина обаче не беше анонсирана официално, а медиите разбраха за нея от справка в Търговския регистър.

Защо е тази потайност? Ако си спомняте добре, през май миналата година финансовото министерство (тогава все още ръководено от Владислав Горанов) реши изненадващо да навлезе в пазара на горива и да създаде въпросната компания, която да оптимизира управлението на държания резерв и да създаде 100 държавни бензиностанции в цялата страна.

Най-доволен от всичко това трябваше да е крайният потребител, който да получава най-ниската цена за най-високото качество, защото ще има конкуренция на пазара с горива.

Два месеца по-късно парламентът одобри необходимите законови промени, а държавата отпусна 50 млн. лв. бюджет за компанията за тази година, а за следващите са предвидени бюджети от по 30 млн. лв.

Самата компания бе създадена в последните дни на 2020 г. Никъде в предмета на дейност обаче не е записано, че ще извършва продажба на горива през държавни бензиностанции. От правилника за дейността на компанията става ясно, че се предвижда да има няколко териториални звена - петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти, но не и бензиностанции.

Една година по-късно компания има, ръководство има, отпуснати пари има, бензиностанции и прозрачност все още няма.  

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ държавните бензиностанции?

„Не по-рано от 1-2 години ще започне изграждането на държавните бензиностанции“, заяви пресният шеф на Държавната петролна компания пред „24 часа“. Според него ще е добре те да изпълняват по-скоро социална функция и да се разположат основно в населени места, където в близост няма частни бензиностанции. В тях може да се предлага горивото, което е останало непродадено, а целта е регулиране на пазара. Всичко това обаче ще се изяснява тепърва, тъй като сега започва процеса по приемане и предаване.

Сега на преден план стои въпросът за ремонт на базите, за да отговарят на европейските изисквания.

И така поредният мегапроект е в ход, държавата плаща за бъдещи „социални бензиностанции“, а в настоящето хората плащат гориво, чиято цена продължава да се покачва. Очакваме и повече прозрачност и конкуренция на пазара, въпреки че проверките на КЗК винаги са показвали, че картел на горивата у нас няма и всичко е чисто като сълза.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 16:20, 16 мар 23

In the multivariable logistic regression analysis, lack of jugular vein distension, higher systolic blood pressure and lower galectin 3 were associated with a higher odds of having BNP decrease at day 1 Table 4 best time to take clomid for men Using Testosterona C will improve regenerative capacity as well as training aggressiveness which results in significant increases in overall strength during the course of the cycle

2 Abanciata 17:11, 27 фев 24

Mammalian hair cells do not regenerate following traumatic injury and loss topical propecia Many of these are commonly prescribed drugs such as clarithromycin an antibiotic, ketoconazole an antifungal, itraconazole another antifungal, common HIV drugs, DHEA supplements, and grapefruit

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама