Над 4000 ученици са се заразили с COVID-19 от началото на учебната година

18:10, 17 мар 21 25 2035 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По данни на образователното министерство в момента 500 деца и ученици са с положителен тест за коронавирус. От началото на учебната година са заразени над 4000. С положителен тест в момента са 790 учители, близо 7500 е общият им брой досега, а 85 от педагогическите специалисти не успяха да се преборят с болестта, предаде bTV.

Към днешна дата под карантина са над 10 000 ученици и 1250 учители. Броят им общо от септември досега е десетократно по-голям.

„За“ и „против“ масовото тестване на учениците за Covid-19

Новината за предстоящото ново връщане на всички ученици у дома раздели в мненията родители и учители. Някои са против минаването в дистанционна форма, докато други смятат, че друг вариант няма.

Снимка: БГНЕС

Този следобед една част от противниците на новите ограничения излязоха на протест пред здравното министерство с искане да бъде възстановено присъственото обучение на учениците от 5. до 12. клас. Неотдавна родители изпратиха отворени писма до парламента, министрите на здравеопазването и на образованието като посочиха, че дистанционното обучение демотивира децата и влошава здравословното им състояние. Тогава те дадоха срок на институциите до днес да осигурят присъствено обучение за всички ученици. Предвид увеличението на заболелите с коронавирус обаче, тази седмица се заговори за поредно затваряне на училища, както в столицата, така и на национално ниво. 

Трябва ли да се промени пролетната ваканция за учениците?

В същото време от Science in the Crisis – Наука в кризата, Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование също изпратиха писма до премиера и министрите на здравеопазването и образованието, с искане за въвеждането на възможно най-строги противоепидемични мерки, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Те настояват за прекратяване на присъственото обучение за всички ученици от 1. до 12. клас, както и на присъствения учебен процес в системата на висшето образование. Също така искат и преустановяване на дейността на детските градини и ясли с изключение за децата, чиито родители работят в системата на здравеопазването, и затваряне на образователни центрове и школи и преминаването им в дистанционен режим на работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама