Въпроси и отговори за „Зеления сертификат“ за пътуване в ЕС

09:20, 18 мар 21 / Свят 25 4692 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дигиталният зелен сертификат е предложението, с което Европейската комисия иска по време на пандемията да можем да се движим свободно и безопасно в рамките на Европейския съюз (ЕС). Подробна информация и отговори на многото възникнали въпроси и съмнения дава специализираното издание за пътешествия „Травелер“, цитирано от БГНЕС.

КАКВО Е ЦИФРОВИЯТ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ?

Предложението на Европейската комисия е да улесни свободното и безопасно движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Целта на сертификата е да помогне за премахването на ограниченията за пътуване по координиран начин.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ СЕРТИФИКАТЪТ?

Зеленият цифров сертификат ще включва три възможни типа информация: сертификат за ваксинация, сертификат за тест (RT-PCR или бързи антигени) и сертификат за хора, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела.

ЗАЩО ТОЛКОВО ИНФОРМАЦИЯ?

Въпреки че се говори за този зелен дигитален сертификат, който го нарича ваксинационен паспорт, трябва да се има предвид, че получаването на ваксината не е задължително и че не всеки има достъп до нея. Следователно, Европейската комисия избра да включи два други вида сертификати, за да се съобрази с принципа на недискриминация.

АКО НЕ СЪМ ВАКСИНИРАН, МОГА ЛИ ДА ИМАМ ДОСТЪП ДО ДИГИТАЛНИЯ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ?

Да, тъй като вашият сертификат може да включва информация за RT-PCR или бързи антигенни тестове, които сте направили, или за това дали вече сте преболедували Covid-19.

ЩЕ БЪДАТ ЛИ ПРИЕМАНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ВАКСИНАЦИЯ С ВСИЧКИ ВАКСИНИ, СЪЩЕСТВУВАЩИ НА ПАЗАРА?

Не, поне в предложението на Европейската комисия, което включва само онези ваксини, които са получили разрешение за пускане на пазара в ЕС. Досега това са „BioNTech / Pfizer“, „Moderna“, „AstraZeneca“ и „Janssen Pharmaceutica NV“ са получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Това не е несъвместимо с факта, че всяка държава-членка може да реши да приеме и други ваксини.

КАКВИ ТЕСТОВЕ ЗА ОТКРИВАНЕ НА COVID-19 ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ?

Само така наречените NAAT тестове, включително RT-PCR, както и бързи антигенни тестове, включени в списъка на Препоръка 2021 / C 24/01 на Съвета.

ЩЕ ИМАТ ЛИ РАЗЛИЧНИТЕ СЕРТИФИКАТИ СРОК НА ВАЛИДНОСТ?

Това ще зависи от развитието на научните доказателства и тези, които проверяват сертификатите, ще решат, като вземат предвид разпоредбите на своите държави. Предложението на Комисията обаче предлага същите правила да се спазват при сертификатите, издадени от други държави-членки, като тези, следвани от собствените. В момента за сертификатите за възстановяване се дава цифрата от максимум 180 дни на валидност след първия положителен тест.

КОЙ МОЖЕ ДА ИМА СЕРТИФИКАТ?

Те ще бъдат издадени на граждани на ЕС и техните семейства, независимо от тяхната националност; на граждани на трети държави, пребиваващи в ЕС, и на посетители, които имат право да пътуват до други държави-членки.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ?

Властите на всяка държава ще отговарят за издаването му.

КОЛКО ЩЕ СТРУВА?

Ще бъде безплатно.

КЪДЕ ЩЕ ВАЖИ?

Във всички държави-членки на ЕС ще бъде отворен за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

НА КАКЪВ ЕЗИК ЩЕ БЪДЕ?

На официалния език или езици на издаващата държава и на английски език.

В КАКВИ ФОРМАТИ ЩЕ БЪДЕ?

Той ще се предлага в хартиен или електронен формат (може да се съхранява на смартфон). И двата варианта ще съдържат QR код с необходимата информация и цифров подпис, за да се гарантира автентичността на сертификата.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ СЪДЪРЖА?

Що се отнася до личните данни, става въпрос за името, датата на раждане, идентификационния номер, датата на издаване, държавата, която ги издава и уникален идентификатор на сертификата.

По отношение на ваксината ще включва информация като каква ваксина сте получили и нейния производител, броя на дозите и датата на ваксинацията.

В случай, че предоставената информация е за тестове, сертификатът ще включва вида на извършеното изследване, дата и час, центъра, където е извършено и резултатите.

Сертификатът за възстановяване трябва да съдържа датата на теста с положителен резултат, издателят на сертификата, датата на издаване и датата на изтичане.

КАК ЩЕ РАБОТИ?

Причината, поради която сертификатът съдържа QR код с цифров подпис, е да предотврати фалшифицирането му. За да проверите сертификата, просто сканирайте кода и проверете подписа.

Всеки от центровете, упълномощени да издават сертификати за ваксинация, тест или възстановяване (болници, клиники, здравни органи ...), ще има собствен цифров подпис и всички те ще се съхраняват в база данни на ЕС.

Този момент е важен, тъй като Европейската комисия планира да създаде цифров шлюз, така че всички заверени подписи да могат да бъдат проверени в целия ЕС. По този начин личните данни на притежателя на въпросното удостоверение няма да се изпращат през шлюза, тъй като няма да са необходими за проверка на цифровия подпис.

Комисията също така ще подкрепя държавите-членки при създаването на софтуер, който позволява на властите да сканират и проверяват QR кодове.

КАКВО ЩЕ СЛУЧИ С ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ?

Европейската комисия гарантира, че никакви лични данни на притежателите на сертификати няма да преминат през шлюза или да се съхраняват от държавата-членка, която извършва проверката на сертификата.

КОГА СЕРТИФИКАТЪТ ЩЕ БЪДЕ НАЛИЧЕН?

Целта е тя да бъде готова преди лятото.

КАКВИ СА СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ?

За да се спази този срок, предложението трябва да бъде прието възможно най-скоро от Европейския парламент и Съвета.

ЦИФРОВИЯТ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ИЗБЯГВА ЛИ КАРАНТИНИТЕ ПО ДЕСТИНАЦИЯ?

Този въпрос ще зависи от всяка държава-членка, която ще продължи да отговаря за решаването на ограниченията за общественото здраве, от които те могат да освободят пътниците. Единственото, което се установява, е, че те ще трябва да прилагат своите освобождавания еднакво по отношение на пътници, притежаващи зелен цифров сертификат.

КАКВО СЕ СЛУЧВА АКО ДЪРЖАВА-ЧЛЕНКА НАЛАГА НЕЗАВИСИМИ МЕРКИ?

Сертификатът позволява на пътуващия да се радва на същата свобода на движение като гражданите на страната на местоназначението, към която отива. Ако държава-членка продължава да изисква от притежателите на зелено цифрово удостоверение да бъдат поставени под карантина или да бъдат подложени на тестване, тя следва да уведоми Комисията и всички други държави-членки и да обясни причините за такива мерки.

ДО КОГА ДА ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ?

Цифровият зелен сертификат е временен инструмент, който ще продължи за периода на пандемията, докато СЗО потвърди края ѝ

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 20:44, 18 мар 21

Към кого могат да се отправят допълнителни въпроси?

2 Анонимен 12:07, 14 апр 21

Да пропаднете дано и ЕС, и СЗО. Мръсници! И ако това не е дискриминация!! Защо се опитвате да задължавате хората да се ваксинират бе??!!! Ще се лее кръв, ши*аняци такива!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама