Алпите губят снежната си покривка

13:00, 21 мар 21 / Свят 25 2254 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Почти месец със снежна покривка годишно са загубили Алпите на ниска и средна надморска височина за период от половин век, предаде "Франс прес", позовавайки се на първото по рода си проучване, което оценява европейския планински масив като цяло.

Между 1971 и 2019 г. периодът, през който всяка зима има снежна покривка, е намалял средно с от 22 до 34 дни в Алпите на височина 2000 метра над морското равнище, изчисляват около тридесет автори на публикация в сп. „Криосфера“, цитирано от Нова телевизия. 

Бил Гейтс ще спасява света от глобално затопляне като… затъмни Слънцето

„Това проучване дава възможност да се направи общ преглед на климатичните тенденции по отношение на снежната покривка“, обяснява Самюел Морен от френския Национален център за научни изследвания (CNRS). По думите му наблюдаваното намаляване на снежната покривка в планината е „основна тенденция, която потвърждава предишни проучвания“, проведени на местно или национално ниво.

Снимка: CanStockPhoto

За целите на изследването учените са събрали и стандартизирали данни от 2000 метеорологични станции в шест държави (Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Швейцария), за да формират единна база данни. Заключението им е, че Алпите губят снежната си покривка. Броят на дните между първите снегове през ноември-декември и пролетното им топене продължава да намалява с около пет на десетилетие на и под 2000 метра надморска височина.

Лавина затрупа скиори в Алпите

Когато има сняг, той е по-малко: сезонната дебелина на снежната покрива на височина между 1000 и 2000 метра в северната част на Алпите намалява с 2,8 сантиметра на десетилетие. Това понижение е още по-изразено в южната им част, където то е 4,1 сантиметра на десетилетие.

„Каквото и да направим по отношение климатичните промени, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина, което ще бъде между 10 и 40 процента до 2050 г.“, казва Самюел Морен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама