10-дневният локдаун: Моловете с три искания до властта

18:20, 18 мар 21 25 2425 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След като стана ясно, че от понеделник страната влиза в 10-дневен локдаун, от Българската Ритейл Асоциация излязоха с три искания към управляващите. Асоциацията обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас.

Финансова подкрепа на държава е необходима сега, в този момент. В противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни“, заявиха те в позиция до медиите.

Търговците настояват за бързо изплащане на вече предвидените помощи. Финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци, предупредиха те.

От асоциацията посочват, че служителите в магазините са също „на първа линия“ и апелираха към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет

Третото им настояване е за спешно подпомагане на търговците на дребно, за да могат да продължат да осигуряват работни места. Подчертават, че само за последните 3 месеца са вложили в дезинфекция, предпазни средства, филтри и UV лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране, постоянно наблюдение и др. няколко десетки милиони лева.

Макар търговските центрове стриктно да спазват мерките, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година е намаляло над 2 пъти. „Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще“, твърдят от БРА. „Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем“, завършват от асоциацията.

Отворено писмо с исканията им е изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Снимка: CanstockPhoto

От Сдружението за модерна търговия също излязоха със становище, като заявиха, че затварянето на търговските центрове и на нехранителните магазини с площ над 300 м2 е неоправдано от здравна гледна точка и ще е вредно за бизнеса и хората

Според тях мярката ще доведе до струпвания на много клиенти на малки площи в магазините, които остават извън обхвата на мерките, а от тук и до вероятен ръст на заболеваемостта и значителни неудобства за милиони българи в опита им да решат свои спешни нужди и проблеми. По думите им така няма да бъде постигнат търсеният здравен ефект, а в същото време ще бъде нанесена вреда на много бизнеси и на икономиката като цяло. Те изтъкват още, че равносметката от втория локдаун показва, че работата на големите магазини (вкл. за нехранителни стоки) не е довел до ръст на заболеваемостта и разпространението на вируса, благодарение на стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

Сдружението отбелязава още, че ще се повиши и недоволството в хората, защото няма да имат достъп до специфични стоки, които не се предлагат от малки железарии или дрогерии, например. Освен това според тях регламентираното ограничение от точно 300 кв. м. ще доведе до нелоялна конкуренция между търговци от един и същ бранш. 

Те предлагат ограничителните мерки да бъдат структурирани по модела, който се доказа като ефективен по време на втория локдаун – ограничение на броя клиенти в магазините съобразно тяхната квадратура, пропускателен режим, дезинфекция и добър контрол на спазването на мерките. Големите търговци вече доказаха, че имат капацитета и мотивацията да спазват стриктно ограниченията и така да допринесат за ограничаването на пандемията, посочват още от Сдружението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама