Предупреждение: Протоколите за вота са усложнени и ще има много грешки

09:17, 19 мар 21 / Новият парламент 25 2737 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Членове на секционни комисии предупредиха, че има голяма вероятност от грешки в протоколите и опашки при предаването им. Причината – новият формат на протокола.

„Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина – от предишни избори знаем, че СИК срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, каза в председателя на 25 РИК-София Валери Цолов в ефира на bTV.

„Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да има адекватно обучение на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината“, изтъкна още Цолов.

Бюлетината за изборите - дълга около 60 см

Протоколът се попълва от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати. По думите на Цолов в идеалния вариант, без да има контроли заради грешки, един протокол ще се попълва един час.

Той уточни, че тази година ще има и много членове на СИК, които за първи път са в комисиите, защото повечето опитни членове са в рисковите групи.

ЦИК е сигнализирана писмено за тези проблеми преди три седмици, но не реагирила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама