Традиционно корейско ястие понижава риска от усложнения при COVID-19

18:10, 19 мар 21 / Любопитно 25 1730 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Традиционната пикантна корейска туршия кимчи, която се приготвя от кисело зеле, снижава риска от усложнения при COVID-19. Агенцията цитира проучване на екип, ръководен от проф. Жан Буске, професор в берлинския университет "Шарите".

Основните грешки при готвене у дома

Специалистите пулмолози потърсили причините, поради които е била констатирана ниска смъртност от COVID-19 в страните от Североизточна Азия, в това число и в Република Корея. По време на изследванията екипът констатирал, че жителите на тези страни консумират много туршии и люти подправки. Започнали задълбочени проучвания на тяхното действие върху човешкия организъм.

Снимка: CanStockPhoto

Оказало се, че в корейската туршия кимчи се съдържат голям брой лактобактерии, полезни за храносмилането. Ястието е богато на антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и препятстват развитието на COVID-19. Това са предимно сулфорафанът, алицинът, капсацинът и джинджеролът, които се съдържат съответно в зелето, лютите чушки и джинджифила. Проф. Буске твърди, че тази комбинация облекчава в значителна степен протичането на COVID-19, като едновременно с това смекчава симптомите на заболяването като кашлица, затруднено дишане и диария.

Най-добрата храна за жените

Учените провели клинични изследвания с 15 участници с COVID-19. От тях проличало, че съдържащите се в кимчи подправки потискат симптомите, но техният ефект многократно се увеличава именно благодарение на ферментиралото пекинско зеле - главната съставка на туршията.

Редовната консумация на големи количества кимчи помага за снижаване на нивата на ACE-2- фермента в мембраните на клетките на белите дробове. Те се използват от коронавируса като "врата" за проникване в човешкия организъм, предаде ТАСС, цитирана от Нова телевизия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама