Шпионският скандал: Един от задържаните е пуснат под парична гаранция

11:52, 20 мар 21 25 4466 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Единият от шестимата задържани за шпионския скандал е пуснат на свобода под парична гаранция. Според източници на БНТ, след като му е повдигнато обвинение, той е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата.

Междувременно реакция по разследването за шпионаж у нас дойде и от Вашингтон. „България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. САЩ подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия“, се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс, съобщи БНР.

Бивш кадър на „Военно разузнаване“ ръководил група руски шпиони у нас

Quote Icon Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, заяви Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че случаят може да се сравнява исторически с т.нар. случай „Петорката от Кеймбридж“ - популярно название за шпионите, известни с това, че са вербувани от съветското НКВД в университета в Кеймбридж през 30-те години на XX в. „Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор“, заяви Гешев пред БНТ. „Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки“, каза още той.

Припомняме, че вчера от прокуратурата обявиха, че са задържани настоящи и бивши военни, както и жена с българско и руско гражданство. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високо-технологичен характер. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов уточни, че те са събирали информация за модернизацията на армията, като сред тях са и двама служители на министерството. От посолството на Русия реагираха с изявление във Facebook, в което посочват, че са очевидни „непрестанни“ опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира руската страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама